Connect with us

Αναζήτηση

FARMING

Αίτημα ένταξης Φυλής Σφακιών, πρόβατου Ανωγείων και αίγας Κρήτης στο μέτρο Βελτίωσης

 Ένταξη των τοπικών προβάτων και της αίγας της Κρήτης στον κατάλογο και στα προγράμματα διατήρησης και γενετικής Βελτίωσης των αυτόχθονων φυλών ζητά με επιστολή του ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας.

Το αίτημα αφορά συγκεκριμένα στην ένταξη στο κατάλογο των αυτόχθονων φυλών, των προβάτων Σφακίων, Αστερουσίων, Ανωγείων και της αίγας της Κρήτης.

Παράλληλα διεκδικείται η αξιοποίηση των Πόρων της ΚΑΠ για εφαρμογή αποτελεσματικών προγραμμάτων διάσωσης και γενετικής βελτίωσης των παραπάνω φυλών, με την εμπλοκή των ιδίων των κτηνοτροφών και των φορέων τους που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αύτη.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

«Κύριοι Υπουργοί,

Κυρία Γενική Γραμματέα,

Όπως γνωρίζετε και φαίνεται και από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η περιφέρεια της Κρήτης είναι μια από τις Ισχυρότερες προβατοτροφικές και αιγοτροφικές περιοχές της Ελλάδος. Η αξιοποίηση των προγραμμάτων των Σχέδιων Βελτίωσης και των Νέων Αγροτών της ΚΑΠ, οπού η περιφέρεια βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στην Ελλάδα, οδήγησε στον εκσυγχρονισμό και την δημιουργία σύγχρονων και αποδοτικών αιγο-προβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων σε ποσοστό μεγαλύτερο από 40%. Σήμερα οι εκμεταλλεύσεις αυτές, των οποίων ιδιοκτήτες είναι νέοι άνθρωποι αναζητούν απεγνωσμένα ζώα απαλλαγμένα νοσημάτων, παραγωγικών τα οποία θα βοηθούσαν στην μείωση του κόστους και στην αριστοποίηση της παραγωγής.

Δυστυχώς και πάρα το ότι στην Κρήτη εκτρέφονται:

  • η Φυλή Σφακίων, ένα από τα καλύτερα ορεινά πρόβατα της Ευρώπης,
  • ένας μικρός αλλά, σημαντικός αριθμός προβάτων Αστερουσίων
  • Ένας μικρός αριθμός προβάτων Ανωγείων και
  • η ντόπια αίγα της Κρήτης,

έχει σταματήσει η όποια προσπάθεια γενετικής βελτίωσης είχε γίνει στον Σταθμό Γεωργικής Έρευνας Ασωμάτων.

Οι κτηνοτρόφοι προσπαθούν μονοί τους να βελτιώσουν τα ζώα τους και τελευταία έχει επεκταθεί η μόδα της Υπόλοιπης Ελλάδας να αγοράζονται ζώα από άλλες χώρες τα οποία έχουν τεράστια προβλήματα προσαρμοστικότητάς στο ξηροθερμικό περιβάλλον της Κρήτης. Επίσης τα ζώα αυτά είναι εντελώς ακατάλληλα για τό ημιεντατικό σύστημα εκτροφής, αλλά ελευθέρας βοσκής που δεσπόζει στην Κρήτη.

Ενώ υπάρχει αυτή η τεράστια ανάγκη σε παραγωγικά ζώα και σε γενετική βελτίωση αλλά και διάσωση και των πολύτιμων γενετικών πόρων του τόπου μας, με μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στον κατάλογο των αυτόχθονων φυλών δεν συμπεριλαμβάνεται η φυλή Σφακίων, το πρόβατο Αστερουσίων, το πρόβατο Ανωγείων και η αίγα της Κρήτης.

Επειδή οι ευθύνες του Υπουργείου σας διαχρονικά είναι μεγάλες για την αναποτελεσματικότητα των όποιων προγραμμάτων γενετικής βελτίωσης έχει εφαρμόσει, ζητούμε:

  • Την ένταξη στο κατάλογο των αυτόχθονων φυλών προβάτων Σφακίων, Αστερουσίων, Ανωγείων και της αίγας της Κρήτης.
  • Την αξιοποίηση των Πόρων της ΚΑΠ για εφαρμογή αποτελεσματικών προγραμμάτων διάσωσης και γενετικής βελτίωσης των παραπάνω φυλών, με την εμπλοκή των ιδίων των κτηνοτροφών και των φορέων τους που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες».

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η τυροκομική εταιρεία Κίσσας από το Μουζάκι Καρδίτσας απέσπασε πριν από μερικές ημέρες μια σπουδαία, διεθνή διάκριση: κατέκτησε το Χρυσό Βραβείο στον έγκυρο διαγωνισμό World Cheese Awards...

REPORTS

Οι γαλακτοκομικές φάρμες στην Λιθουανία ξεκινούν σιγά σιγά να χρεοκοπούν καθώς η οικονομική κατάσταση σε ολόκληρη τη βιομηχανία παραμένει δύσκολη, όπως εξήγησε ο Jonas...

REPORTS

Τα World Cheese Awards είδαν ειδικούς από όλο τον κόσμο να ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αναδείξουν τον φετινό πρωταθλητή.

REPORTS

«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν οι διεθνείς αγορές γαλακτοκομικών προϊόντων θα ανακάμψουν στα επίπεδα pre-crash φέτος», ανέφεραν διεθνείς αναλυτές γαλακτοκομικών προϊόντων στους...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...

REPORTS

Αυτό το οποίο εντοπίζει η φετινή τέταρτη κατά σειρά ετήσια έκδοση του Top 50 by Τυροκόμος, είναι ότι χρόνο με το χρόνο πληθαίνουν οι...