Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Από γενιά σε γενιά μάστορες στην τυροκομία

Με τη δύναµη µιας παράδοσης χρόνων, όταν οι προπαππούδες της οικογένειας Χώτου ανεβοκατέβαζαν τα κοπάδια τους από την ορεινή Σαµαρίνα στον Θεσσαλικό κάµπο, λειτουργεί σήµερα το υπερσύχρονο τυροκοµείο στη Φαλάνη Λάρισας.

Επίσηµα όλα ξεκίνησαν από τον Γιώργο Χώτο, ο οποίος µεταλαµπάδευσε µε θέρµη την τέχνη του στους δύο του γιους, τον Ιωάννη και τον Θανάση, που έστησαν µε προσωπικό µόχθο το τυροκοµείο. Κι αυτοί µε τη σειρά τους µύησαν στη χαρά της τυροκόµισης τα παιδιά τους. Με σεβασµό ως προς τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής και την ποιότητα τους η τρίτη γενιά Χώτου µπήκε δυναµικά στη δράση, τυροκοµεί και ξεχωρίζει για τα προϊόντα της, τα οποία µε την πλούσια µεστή γεύση που έχουν, αναδεικνύονται σε αγαπηµένα τυριά των Ελλήνων και όχι µόνο. Η πολύτιµη πρώτη ύλη Η πρώτη ύλη, το πρόβειο και το γίδινο γάλα που προµηθεύεται η εταιρεία, προέρχεται από τις γύρω, κατά παράδοση γαλακτοπαραγωγικές, περιοχές όπως ο Αµπελώνας, ο Τύρναβος, η Φαλάνη, η Ροδιά, το ∆αµάσι, το Μακρυχώρι κ.α. Συνολικά σε ετήσια βάση συγκεντρώνει περίπου 13.000 τόνους γάλακτος από τους οποίους θα προκύψουν 3.000 τόνοι Φέτα και 600 τόνοι Μανούρι.

Η παραγωγή κορυφώνεται από τα Χριστούγεννα µέχρι και τον Αύγουστο, καθώς όπως σε αρκετά προϊόντα, έτσι και στη Φέτα και το Μανούρι υπάρχει εποχικότητα.

Πρώτος στο Μανούρι Η Χώτος ΑΒΕΕ µπορεί να περηφανεύεται πως είναι η πρώτη τυροκοµική εταιρεία που ξεκίνησε να παράγει το Μανούρι, το µαλακό παραδοσιακό ελληνικό τυρί, δεν επαναπαύεται όµως στις δάφνες της. Το προφίλ της τυροκοµικής εταιρείας από τη Φαλάνη Λάρισας, αν και οικογενειακό, είναι έντονα εξαγωγικό, καθώς το 80% της παραγωγής της διακινείται στις χώρες – µέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στις ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά και Αραβικές χώρες.

Πρόκειται για ένα παγκοσµίως γνωστό τυροκοµείο -και αναγνωρισµένο µε το London Golden World Quality Award- για τη Φέτα και το Μανούρι του και µε δεκάδες άλλα ευρωπαϊκά βραβεία.

Λαχτάρα για δηµιουργία

Σήµερα, η Χώτος ΑBEΕ παραµένει πιστή στην παράδοση και συνδυάζει τηνεµπειρία και την τεχνογνωσία σχεδόν ενός αιώνα µε εγκαταστάσεις τυροκοµίας τελευταίας τεχνολογίας, προκειµένου να εξασφαλίσει την ανώτερη ποιότητα των προϊόντων της. Και παρά το µέγεθός της και τον µεγάλο όγκο εργασιών της, διατηρεί τη λαχτάρα για δηµιουργία και τη δίψα για καινοτοµίες. Άλλωστε, εκτός από τους κύκλους εργασιών της, τη δυναµική της τυροκοµικής επιχείρησης µπορεί κανείς να διαπιστώσει και από τον τρόπο που πυτιάζει το τυρί της, δηλαδή στο χέρι.

Σύγχρονη µονάδα

Με αφετηρία την αγάπη των ανθρώπων της για νόστιµα και υγιεινά ελληνικά τυριά και µε σεβασµό προς τον καταναλωτή, η εταιρεία διαθέτει τις πλέον σύγχρονες εγκαταστάσεις σε έκταση 5.000 τ.µ. στη Φαλάνη Λάρισας, καθώς επίσης και όλα τα απαραίτητα διεθνή πιστοποιητικά ποιότητας και ασφάλειας τροφίµων ISO 9001, ISO 22000, BRC και IFS σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η τυροκομική εταιρεία Κίσσας από το Μουζάκι Καρδίτσας απέσπασε πριν από μερικές ημέρες μια σπουδαία, διεθνή διάκριση: κατέκτησε το Χρυσό Βραβείο στον έγκυρο διαγωνισμό World Cheese Awards...

REPORTS

Οι γαλακτοκομικές φάρμες στην Λιθουανία ξεκινούν σιγά σιγά να χρεοκοπούν καθώς η οικονομική κατάσταση σε ολόκληρη τη βιομηχανία παραμένει δύσκολη, όπως εξήγησε ο Jonas...

REPORTS

Τα World Cheese Awards είδαν ειδικούς από όλο τον κόσμο να ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αναδείξουν τον φετινό πρωταθλητή.

REPORTS

«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν οι διεθνείς αγορές γαλακτοκομικών προϊόντων θα ανακάμψουν στα επίπεδα pre-crash φέτος», ανέφεραν διεθνείς αναλυτές γαλακτοκομικών προϊόντων στους...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...

REPORTS

Αυτό το οποίο εντοπίζει η φετινή τέταρτη κατά σειρά ετήσια έκδοση του Top 50 by Τυροκόμος, είναι ότι χρόνο με το χρόνο πληθαίνουν οι...