Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η σφαγή των κοπαδιών και οι αυξημένες ζωοτροφές μειώνουν την παραγωγή φέτας

Πλήγμα στην παραγωγή φέτας ΠΟΠ αποτελεί για την Ελλάδα η σφαγή σημαντικού αριθμού κοπαδιών ανά την επικράτεια, λόγω της αδυναμίας πολλών κτηνοτρόφων να συντηρήσουν τα ζώα τους λόγω της εκτόξευσης στις τιμές των ζωοτροφών, όπως λέει στην Agrenda ο Δημήτρης Μόσχος, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας.

του Γιώργου Λαμπίρη

«Επιπλέον είναι κάτι περισσότερο από δραματική η έλλειψη που υφίσταται στο εργατικό δυναμικό», λέει ο κ. Μόσχος. Την ίδια στιγμή στα ελληνικά σούπερ μάρκετ οι πωλήσεις με βάση στοιχεία αγοράς, έχουν μειωθεί κατά περίπου 15% τον Μάιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα λόγω της συρρίκνωσης της καταναλωτικής δύναμης που απορρέει από την αύξηση του κόστους ζωής και τις πιέσεις που φέρνει ο πληθωρισμός.

Επιπλέον ο Δ. Μόσχος σημειώνει ότι η αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών είναι τέτοια με αποτέλεσμα να μην διατηρούνται τα αναπαραγωγικά ζώα, γεγονός που προσεχώς αναμένεται ότι θα εντείνει περαιτέρω τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου. «Στην Καστοριά έχουν κλείσει εννέα κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις από τις αρχές του έτους έως και σήμερα. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των ζώων από 65.000 αιγοπρόβατα που ήταν, μειώθηκε κατά 10% μέσα στους τελευταίους 4 μήνες. Επρόκειτο για σύγχρονες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, οι οποίες έβαλαν λουκέτο αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος λειτουργίας που απορρέει από την ενέργεια, τα καύσιμα και τις ζωοτροφές».

Αυτή τη στιγμή η τιμή που πληρώνεται το συμβατικό πρόβειο γάλα στην Καστοριά είναι περίπου στο 1,20-1,25 ευρώ το κιλό και το βιολογικό στο 1,35 ευρώ το κιλό.

Κατώτερης ποιότητας γάλα λόγω υποσιτισμού των κοπαδιών

Ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι λόγω της ελλιπούς διατροφής πολλών κοπαδιών που απορρέει από το υψηλό κόστος ζωοτροφών, το γάλα που παράγεται έχει μειωμένο λίπος και πρωτεϊνη, κάτι που κατ΄ επέκταση φέρνει μειωμένη απόδοση σε κιλά φέτας. «Δεν βρισκόμαστε αντιμέτωποι μόνο με το ότι εμφανίζεται μείωση στις συνολικές ποσότητες γάλακτος, αλλά και με το ότι η ποιότητα του γάλακτος σε λίπος και πρωτεΐνη επηρεάζουν δραστικά την παραγωγή», λέει ο Δ. Μόσχος.

Ο Aργύρης Μπαϊρακτάρης, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Τυρνάβου, επιβεβαιώνει ότι έχει μειωθεί το τελευταίο διάστημα ο πληθυσμός των ζώων που βρίσκονται στα μαντριά. «Στο νομό Λάρισας κατά την περίοδο από 1 Ιανουαρίου έως και 15 Μαρτίου του 2022 με βάση στοιχεία της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, καταγράφηκαν 6.000 άδειες σφαγής, κάτι που σημαίνει ότι σφάχτηκαν 6.000 ζώα, όταν κατά προηγούμενα έτη σφάζονταν από 600 έως και 1.000 ζώα σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς».

«Πρόκειται για μία κατάσταση που θα βρουν μπροστά τους οι γαλακτοβιομηχανίες κατά το προσεχές διάστημα», λέει ο ίδιος. Στο συμβατικό πρόβειο οι τιμές στην περιοχή κυμαίνονται μεταξύ 1,25 και 1,32 και στο βιολογικό φτάνουν έως και 1,40. Σε ό,τι αφορά το γίδινο αντίστοιχα  η τιμή είναι 0,80 στο συμβατικό γίδινο και 0,85 ευρώ στο βιολογικό.

«Ως συνεταιρισμός η παραγωγή μας βρίσκεται φέτος στα επίπεδα του -10% έως και -15% κάτω σε ποσότητες σε σύγκριση με πέρυσι την ίδια εποχή, δεδομένου ότι μειώθηκε το ζωικό κεφάλαιο. Έως και αυτή τη στιγμή υπήρχε ‘λίπος’ από πέρυσι και ταΐστηκαν τα ζώα φέτος κάτι που ωστόσο δεν θα συμβεί και την επόμενη παραγωγική περίοδο που για εμάς ξεκινάει τον Σεπτέμβριο με τα καινούργια συμβόλαια».

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο FDA και το CDC στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με κρατικούς και τοπικούς εταίρους, διερευνούν τα αίτια πίσω από το πολυετές, πολυπολιτειακό ξέσπασμα λοιμώξεων...

REPORTS

Κοντά στην εξαγορά της γαλακτοβιοµηχανίας Κολιός βρίσκεται σύµφωνα µε πληροφορίες από πηγές της αγοράς η γαλλική πολυεθνική γαλακτοβιοµηχανία, Lactalis. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε...

REPORTS

H πίστη στην εθνική τυροκομική παράδοση οδηγεί μεγάλους ομίλους και συνεταιρισμούς στην Ιταλία σε συμπράξεις στρατηγικού χαρακτήρα, με στόχο την περαιτέρω διείσδυση σκληρών τυριών,...

REPORTS

Συνέργειες σε επίπεδο παραγωγής προϊόντων για τη μία ή την άλλη πλευρά, κοινά εμπορικά δίκτυα και δίκτυα προμηθειών και διανομής, διεύρυνση των εξαγωγών θα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...

REPORTS

Αυτό το οποίο εντοπίζει η φετινή τέταρτη κατά σειρά ετήσια έκδοση του Top 50 by Τυροκόμος, είναι ότι χρόνο με το χρόνο πληθαίνουν οι...