Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Με ένα… Βετούλι ενισχύει την γκάμα του το τυροκομείο «Ζωζεφίνος» στη Σύρο

Το νέο τυρί του Τυροκομείου «Ζωζεφίνος», του οποίου το όνομα παραπέμπει σε μικρό κατσικάκι αν και παράγεται από αγελαδινό γάλα, είναι μαλακού τύπου, με μαστιχωτή υφή και προσομοιάζει με το χαλούμι.

του Λεωνίδα Λιάμη

«Επειδή οι αγελάδες μας βόσκουν ελεύθερες στο βουνό και το Βετούλι μας άρεσε σαν όνομα, επιλέξαμε να το υιοθετήσουμε για το καινούργιο μας προϊόν, παρότι πράγματι το βετούλι είναι το μικρό κατσικάκι», αναφέρει σχετικά στον Τυροκόμο ο ιδιοκτήτης του τυροκομείου, Στέφανος Βακόνδιος. Κτηνοτρόφος τρίτης γενιάς στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων και από το 2013 πλέον και τυροκόμος, ο κ. Βακόνδιος, που συμμετείχε στην «Detrop Boutique & Artozyma» στις αρχές Απριλίου στη Θεσσαλονίκη, μας εξήγησε πως το «Βετούλι Σύρου» είναι εμπλουτισμένο και με δυόσμο και εκτός από τη μαστιχωτή υφή, έχει πολύ ωραία γεύση και πλούσιο άρωμα.

Στην αγορά των Κυκλάδων για τα πρώτα βήματα

«Πιστεύουμε ότι έχουμε πετύχει ένα πολύ καλό προϊόν και με αυτό βγήκαμε στην αγορά λίγο πριν από το Πάσχα», αναφέρει και διευκρινίζει πως «ξεκινήσαμε από τη Σύρο και τις υπόλοιπες Κυκλάδες, διότι ακόμη είναι ένα νέο προϊόν». Το «Βετούλι Σύρου» έρχεται να πλαισιώσει μια ευρεία γκάμα τυριών της καθετοποιημένης οικογενειακής τυροκομικής μονάδας, στην οποία «ναυαρχίδα» είναι το ΠΟΠ «Σαν Μιχάλη» Σύρου, το οποίο παράγεται σε δύο εκδοχές, μία με τουλάχιστον πέντε μήνες ωρίμανση και την «Gold» που αφορά τυρί ωρίμανσης άνω των 12 μηνών. «Έχουμε επίσης την κατσικίσια Γραβιέρα από 100% γίδινο γάλα, το Τρίπτυχο, μια γραβιέρα με βάση το κατσικίσιο και με προσθήκη πρόβειου και αγελαδινού και μια σειρά από άλλες Γραβιέρες με πολλές γεύσεις, όπως με θυμάρι, με μπούκοβο, με 4 πιπέρια, με σκόρδο, με λιαστή τομάτα, με φραγκόσυκο και τέλος και το Ρεμπέτικο, το οποίο ωριμάζει σε οινολάσπη κι εκεί είναι το μυστικό της επιτυχίας του», επισημαίνει ο κ. Βακόνδιος.

Για την κάλυψη των αναγκών του σε γάλα, το Τυροκομείο «Ζωζεφίνος» διαθέτει ιδιόκτητη αγελαδοτροφική φάρμα με πάνω από 250 αγελάδες ολλανδικής προέλευσης, αλλά και της ντόπιας φυλής της Σύρου, από τις οποίες αρμεγόμενες είναι λίγο περισσότερες από 100 αγελάδες. Επειδή, όμως, η ιδιοπαραγόμενη πρώτη ύλη δεν επαρκεί, η επιχείρηση διατηρεί συνεργασία και με άλλους περίπου 30 παραγωγούς.

«Σε καθημερινή βάση εισκομίζουμε γύρω στους δύο τόνους αγελαδινό γάλα και άλλα σχεδόν 700 κιλά αιγοπρόβειο, το οποίο προέρχεται από φάρμες ελευθέρας βοσκής και αυτό βγαίνει στο τελικό προϊόν», τονίζει ο συνομιλητής μας.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο FDA και το CDC στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με κρατικούς και τοπικούς εταίρους, διερευνούν τα αίτια πίσω από το πολυετές, πολυπολιτειακό ξέσπασμα λοιμώξεων...

REPORTS

Κοντά στην εξαγορά της γαλακτοβιοµηχανίας Κολιός βρίσκεται σύµφωνα µε πληροφορίες από πηγές της αγοράς η γαλλική πολυεθνική γαλακτοβιοµηχανία, Lactalis. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε...

REPORTS

H πίστη στην εθνική τυροκομική παράδοση οδηγεί μεγάλους ομίλους και συνεταιρισμούς στην Ιταλία σε συμπράξεις στρατηγικού χαρακτήρα, με στόχο την περαιτέρω διείσδυση σκληρών τυριών,...

REPORTS

Συνέργειες σε επίπεδο παραγωγής προϊόντων για τη μία ή την άλλη πλευρά, κοινά εμπορικά δίκτυα και δίκτυα προμηθειών και διανομής, διεύρυνση των εξαγωγών θα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...

REPORTS

Αυτό το οποίο εντοπίζει η φετινή τέταρτη κατά σειρά ετήσια έκδοση του Top 50 by Τυροκόμος, είναι ότι χρόνο με το χρόνο πληθαίνουν οι...