Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για το μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ “Οι Νομάδες των Αγράφων”

Ο σκηνοθέτης και παραγωγός Μπάμπης Τσούτσας σε συνεργασία με τον Αλέξανδρο Μποτό και την Γαλακτοβιομηχανία Ρούσσας, υπό την αιγίδα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου, ξεκινούν την δημιουργία του μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ για την ζωή και την ιστορία των Σαρακατσαναίων.

Έπειτα από μια μακροχρόνια πορεία 14 ετών η ομάδα του ντοκιμαντέρ μαζί με επιστημονικούς συνεργάτες, υποστηρικτές και φίλους από τα Άγραφα, ξεκινούν και πάλι την ανάπτυξη του ντοκιμαντέρ εξερευνώντας τη μακρά παράδοση, την καταγωγή, τα κοστούμια και τις ιστορίες του πολιτισμικού ίχνους των νομάδων. Οι Σαρακατσάνοι ανεβαίνουν κάθε άνοιξη στα βουνά των Αγράφων μαζί με τα κοπάδια τους, κάνουν “κονάκι”, βοσκούν και κάθε φθινόπωρο στη γιορτή του Αγίου Δημητρίου παίρνουν το δρόμο της επιστροφής προς τις πεδιάδες, προς τα “χειμαδιά”.  Στη κοιλάδα της Λάκας, στα Άγραφα Ευρυτανίας, μια από τις τελευταίες μετακινούμενες οικογένειες ακολουθεί ασυμβίβαστη την πορεία των προγόνων της, ζώντας μακριά από τα αστικά κέντρα. Σύμφωνα με την ανθρωπολογική μελέτη του κ. Άρη Πουλιανού οι Σαρακατσάνοι είναι από τους πρώτους πληθυσμούς που κατοίκησαν στην Ευρώπη.

Παρ’ όλ’ αυτά η προφορική παράδοση, ο ιδιαίτερος πολιτισμός και πολλά από τα παραμύθια τους, που περιλαμβάνουν το ίχνος ολόκληρης την Ελληνικής ιστορίας, παραμένουν ακόμα «άγραφα». Το ντοκιμαντέρ έχει θέσει ως παράλληλο στόχο την καταγραφή και δημιουργία μιας ψηφιακής βιβλιοθήκης αποτελούμενης από υψηλής ανάλυσης φωτογραφικό, αρχειακό και βιντεοσκοπημένο υλικό, μαρτυρίες, τραγούδια και εκδόσεις που η ομάδα του ντοκιμαντέρ φιλοδοξεί να συγκεντρώσει με την βοήθεια συλλόγων, μουσείων, φωτογράφων και κινηματογραφιστών.

Η τυροκομική εταιρεία Ρούσσας Α.Ε., ο κύριος χορηγός του ντοκιμαντέρ, ιδρύθηκε το 1952 από την οικογένεια Ρούσσα και από τότε αφιερώθηκε αποκλειστικά στην παραγωγή φέτας, ακολουθώντας πιστά τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής, τα μυστικά της οποίας απέκτησε από τους νομάδες προγόνους της, τους Σαρακατσάνους και θεωρεί τη συμβολή της στο φιλόδοξο αυτό εγχείρημα ως ελάχιστη συνεισφορά στην ανάδειξη & διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς ενός μεγάλου μέρους του Ελληνισμού. Τα γυρίσματα προβλέπεται να ξεκινήσουν μέσα στο 2021 και να ολοκληρωθούν το επόμενο έτος, με σκοπό τη δημιουργία του τελικού έργου διάρκειας 100 λεπτών για προβολή στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι συντελεστές προσκαλούν Σαρακατσαναίους, φίλους, ερευνητές και συλλόγους να μοιραστούν τις ιστορίες τους για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης έρευνας.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Συναρπαστικές γεύσεις, κάποιες φορές ακόμα και σε βάρος της αυθεντικότητας των παραδοσιακών συνταγών, αναδίδει το φετινό ταξίδι του The Top 50 στον κόσμο των...

REPORTS

Μια σταγόνα στο ούτως ή άλλως μικρό αρχιπέλαγος της ελληνικής γαλακτοπαραγωγής είναι η συμβολή των νησιών του Αιγαίου, κι όμως, οι κτηνοτρόφοι – τυροκόμοι...

REPORTS

Μειωμένη κατανάλωση εμφανίζουν τα τελευταία χρόνια τρόφιμα που συνήθως βρίσκονταν στον «πυρήνα» των διατροφικών συνηθειών των Ελλήνων, γεγονός που αποτυπώνει τις σημαντικές αλλαγές στην...

REPORTS

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φαγητού (16/10), το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει εργαστήρι παρασκευής «πετρώματος», του παραδοσιακού τηνιακού τυριού, τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023 (ώρα 11:00),...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...

REPORTS

Αυτό το οποίο εντοπίζει η φετινή τέταρτη κατά σειρά ετήσια έκδοση του Top 50 by Τυροκόμος, είναι ότι χρόνο με το χρόνο πληθαίνουν οι...