Η ημερίδα είναι ανοιχτή στο κοινό και ιδιαίτερα απευθύνεται σε εκείνους και εκείνες που διαφυλάσσουν τον τυροκομικό πλούτο της χώρας και τη διατροφική πολιτιστική κληρονομιά. Στην ημερίδα θα αναδειχθούν οι αγροδιατροφικές παραδόσεις, σε συνάρτηση με τη Σύμβαση της UNESCO για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά (2003), η οποία αφορά την προστασία των προφορικών παραδόσεων και εκφράσεων, τις κοινωνικές πρακτικές και εορταστικές εκδηλώσεις, τις γνώσεις που σχετίζονται με τη φύση, την τεχνογνωσία που συνδέεται με την παραδοσιακή χειροτεχνία. Όλα αυτά τα στοιχεία δηλαδή, που συνθέτουν την ελληνική λαϊκή παράδοση και την άυλη πολιτιστική κληρονομιά.
Μέσω της διαδικασίας του διαλόγου μεταξύ διοίκησης, επιστημονικής κοινότητας και, κυρίως, των ίδιων των ομάδων, συλλόγων και κοινοτήτων των ανθρώπων που ασκούν αυτές τις πολιτισμικές εκφράσεις, μπορεί αν σχεδιαστεί ένα πλάνο διαφύλαξης των στοιχείων της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και μετάδοσής της στις νεότερες γενεές.
Το πρόγραμμα σε μορφή pdf είναι διαθέσιμο: https://ayla.culture.gr/wp-content/uploads/2024/10/%CE%97%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%B4%CE%B1_8_%CE%9D%CE%BF%CE%B5_%CE%A4%CF%85%CF%81%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1_%CE%A0%CF%81%CF%8C%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B1.pdf
Πηγή: https://ayla.culture.gr/imerida-tyrokomia-kai-tyri-noemvrios-2024/