Τυροκόμος

Στάκα Σητείας Κουβαράκης

Γαλακτοκομικά προϊόντα Κουβαράκης

Στάκα Σητείας Κουβαράκης

Το προϊόν παράγεται από πρόβειο γάλα το οποίο όταν μένει μερικές ώρες κάνει επάνω μια κρούστα, τη λεγόμενη τσίπα. Για να φτιαχτεί η στάκα πρέπει να μαζευτεί κάθε μέρα η τσίπα, η οποία φυλάζεται σε βάζο μέσα στο ψυγείο για να μην ξινίσει. Αφού μαζευτεί αρκετή ποσότητα ανακατεύεται με αλεύρι και λίγο αλάτι και αφήνεται σε σιγανή φωτιά μέχρι να βγει το βούτυρο στην επιφάνεια. Το βούτυρο, το οποίο μένει είναι η στάκα.

Κρήτη