Τυροκόμος

Επενδύσεις 8,5 εκατ. ευρώ και αύξηση παραγωγικότητας στραγγιστού γιαουρτιού για Εβροφάρμα εντός 2025

Ο Όμιλος ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ κατέγραψε θετική οικονομική πορεία το 2024, επιτυγχάνοντας σημαντικές επιδόσεις σε όλους τους οικονομικούς δείκτες, επισημαίνει η εισηγμένη σε σχετική ανακοίνωση.

Η αύξηση του μεικτού περιθωρίου κέρδους και της τελικής κερδοφορίας για τη χρήση του 2024 προήλθε από τη βελτίωση του λειτουργικού κέρδους της θυγατρικής εταιρείας Campus Μονοπρόσωπη A.E., αποτέλεσμα της αυξημένης παραγωγής ανώτερης ποιότητας αγελαδινού γάλακτος, της διατήρησης σταθερών πάγιων εξόδων και της μικρής υποχώρησης του κόστους των ζωοτροφών.

Οι αξιόλογες χρηματοροές του Ομίλου οδήγησαν σε μείωση του δανεισμού κατά 5,3 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά 28%, με αποτέλεσμα να μειωθεί από 18,7 εκατ ευρώ. την προηγούμενη περίοδο σε 13,4 εκατ ευρώ. Αυτή η σημαντική μείωση του καθαρού δανεισμού επιστεγάζει τη σταθερά κερδοφόρα πορεία της εταιρείας.

Συγκεκριμένα, τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν σε 5,426 εκατ. ευρώ. (προσαρμοσμένο εκτός προβλέψεων: 5,901 εκατ. ευρώ), σε σχέση με τα 5,246 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης. Αντίστοιχα, για την εταιρεία, τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν σε 2,879 εκατ. ευρώ, από τα 3,504 εκατ. ευρώ της προηγούμενης περιόδου.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν σε 2,888 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με τα 2,707 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης. Αντίστοιχα, τα κέρδη προ φόρων της εταιρείας μειώθηκαν σε 1,647 εκατ. ευρώ, από τα 2,375 εκατ. ευρώ της συγκριτικής περιόδου.

Το ενοποιημένο αποτέλεσμα μετά φόρων αυξήθηκε σε κέρδη ύψους 2,280 εκατ. ευρώ, έναντι 2,202 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης. Σε εταιρικό επίπεδο, το αποτέλεσμα μειώθηκε σε 1,409 εκατ. ευρώ κέρδη, από τα 2,133 εκατ. ευρώ της συγκριτικής περιόδου.

Το μεικτό ενοποιημένο περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε σε 10,226 εκατ. ευρώ, έναντι 8,594 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης και σε 7,652 εκατ. ευρώ για την εταιρεία, έναντι 7,020 εκατ. ευρώ της συγκριτικής περιόδου.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 45,719 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 6,2% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση (48,761 εκατ. ευρώ), ενώ ο εταιρικός κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 44,129 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 8,2% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση (40,779 εκατ. ευρώ).

Οι εξαγωγές παρουσίασαν εντυπωσιακή αύξηση, από 4,575 εκατ. ευρώ σε 10,272 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 125%, αποτελώντας το 23,28% των συνολικών πωλήσεων.

Επιπλέον, εγκρίθηκε το επενδυτικό σχέδιο στο πλαίσιο του προγράμματος «Καινοτομία και πράσινη μετάβαση στην μεταποίηση αγροτικών προϊόντων», του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προϋπολογισμού 7,26 εκατ. ευρώ, με την υλοποίησή του να έχει ήδη ξεκινήσει.