Τυροκόμος

Επτά διακρίσεις για το τυροκομείο Πιτταράς στα Mediterranean Taste Awards 2024

Η παρουσία του τυροκομείου στα Mediterranean Taste Awards 2024 ολοκληρώθηκε με τις εξής εφτά βραβεύσεις:

  • Πλατινένιο βραβείο για την Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π Πιτταρά
  • Πλατινένιο βραβείο για την Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π Πιτταρά 12μηνης ωρίμανσης
  • Χρυσό βραβείο για την Γραβιέρα Πιτταρά Μπαστούνι
  • Χρυσό βραβείο για το Κεφαλοτύρι Νάξου Πιτταρά 12μηνης ωρίμανσης
  • Χρυσό βραβείο για την Γλυκιά Μυζήθρα Πιτταρά
  • Χρυσό βραβείο για το Ξυνοτύρι Νάξου Πιτταρά
  • Χρυσό βραβείο για το Φρέσκο Ξυνοτύρι Νάξου Πιτταρά

Το σύγχρονο τυροκομείο και η κτηνοτροφική μονάδα του Νικόλα Πιτταρά εδρεύουν σε μια ημιορεινή περιοχή, 1 χλμ. μακριά από τις Μέλανες Νάξου, και αντιπροσωπεύουν μια ιστορία που ξεπερνά τον μισό αιώνα.

Η οικογένεια Πιτταρά ξεκίνησε την ενασχόληση της με την κτηνοτροφία το 1970, όταν ο πατέρας το Νικόλαου, Εμμανούηλ Πιτταράς, αγόρασε την πρώτη του αγελάδα, και πλέον διαθέτει την μεγαλύτερη κτηνοτροφική μονάδα του Αιγαίου, με περισσότερα από 500 βοοειδή και παραγωγή που ξεπερνά τους 3 χιλιάδες τόνους γάλακτος, τους 250 τόνους τυρί και τους 100 τόνους κρέατος ετησίως.

Για την παραγωγή των προϊόντων του τυροκομείου χρησιμοποιείται μόνο φρέσκο γάλα από τις εγκαταστάσεις της κτηνοτροφικής του μονάδας, διασφαλίζοντας την υψηλή τους ποιότητα, ενώ η πολυβραβευμένη Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. Πιτταρά, αποτελεί ένα από τα ελάχιστα Π.Ο.Π. τυριά που παρασκευάζεται αποκλειστικά από αγελαδινό γάλα. Η μονάδα αγελάδων γαλακτοπαραγωγής του είναι η πρώτη στην Ελλάδα που φέρει το πιστοποιητικό «COSMOCERT», ως επιβράβευση για την χρήση μη γενετικά τροποποιημένων ζωοτροφών και της καλής διαχείρισης και ευζωίας των ζώων.