Τυροκόμος

Tο πιο σύγχρονο τυροκομείο στην Ελλάδα θα βρίσκεται στη Νάξο

Στα σχέδια της ΕΑΣ Νάξου περιλαμβάνεται και η ολοκλήρωση ενός νέου, υπερσύγχρονου τυροκομείου, το οποίο, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, θα είναι το πιο σύγχρονο στην Ελλάδα. Παράλληλα, η ΕΑΣ Νάξου σχεδιάζει τη δημιουργία ενός ζωικού πάρκου υψηλών προδιαγραφών.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στις προσπάθειες της Ένωσης για την ενίσχυση της κτηνοτροφίας στο νησί, καθώς ο κλάδος αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις (υψηλό κόστος παραγωγής, λειψυδρία, απομάκρυνση των νέων από το επάγγελμα).

Σε αντίθεση με το νέο εργοστάσιο της ΕΑΣ Νάξου, το δεύτερο, ‘ορεινό’ εργοστάσιο το οποίο έχει σχεδιαστεί για την παραγωγή Αρσενικού ΠΟΠ δεν έχει προχωρήσει. Ο λόγος είναι ότι πολίτης της Νάξου έχει προσφύγει στα δικαστήρια για την κατασκευή του συγκεκριμένου εργοστασίου ισχυριζόμενος ότι προκαλεί όχληση, με αποτέλεσμα η κατασκευή του να καθυστερεί. Η ΕΑΣ αναμένει την εκδίκαση της υπόθεσης και ευελπιστεί οτι θα καταφέρει να ολοκληρώσει μια σημαντική επένδυση για την παραγωγή ενός ΠΟΠ προϊόντος με σημαντική αγοραστική αξία.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο πολίτης που έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη δεν είναι μόνιμος κάτοικος Νάξου και η λειτουργία του εργοστασίου, σύμφωνα με πηγές της ΕΑΣ, δεν πρόκειται να προκαλέσει όχληση στον περιβάλλοντα χώρο.

Σημαντικές διακρίσεις η ΕΑΣ Νάξου

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου (ΕΑΣ Νάξου) κατέκτησε δύο διακρίσεις κατά τη διάρκεια της 11ης Εξποτρόφ. Ειδικότερα, έλαβε διακρίσεις για το Κεφαλοτύρι και το Ορεινό στα Athens Fine Food Awards (AFFA) της έκθεσης.

Ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, μιλώντας στο FOODReporter, αναφέρθηκε στην προσπάθεια της ΕΑΣ Νάξου να λάβει Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) για το αρνί και το κατσίκι Νάξου. Όπως ανέφερε ο ίδιος, η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρα, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και δύο χρόνια. Ωστόσο, αισιοδοξεί ότι η πιστοποίηση θα ολοκληρωθεί εντός του 2025, προσθέτοντας ακόμη ένα προϊόν στην κατηγορία ΠΟΠ – ΠΓΕ της Νάξου.

Πληροφορίες από: FOODReporter, dairynews.gr,