Τυροκόμος

Καθαρά πτωτική η τάση της τιμής για τη σόγια

Το ποντάρισµα στην πτώση, δικαιολογεί και αυτήν τη σύντοµη ανοδική αντίδραση. Οι χρηµατιστηριακοί επενδυτές έκαναν υποχρεωτικά ορισµένες αγορές συµβολαίων για να τακτοποιήσουν παλαιότερες θέσεις τους. Πλέον, ανανεώνοντας την τοποθέτηση υπέρ της πτώσης, αναµένεται να επιδιώξουν νέα κατοχύρωση κερδών σε ακόµα πιο χαµηλά επίπεδα τιµών. Από τα µέσα Νοεµβρίου, το ταµπλό στο Χρηµατιστήριο Εµπορευµάτων του Σικάγο, έχει καταγράψει µείωση τιµών των συµβολαίων της σόγιας, άνω του 15%. Συγκεκριµένα, από τα 14,20 δολάρια/µπούσελ (520 δολάρια ο τόνος), οι τιµές βρίσκονται στα 11,45 δολάρια (420 δολάρια).

Η ανανέωση των short θέσεων για τη σόγια στο Σικάγο, επηρέασε και το χρηµατιστήριο εµπορευµάτων στο Παρίσι, όπου τα συµβόλαια ελαιοκράµβης έγραψαν απώλειες της τάξης του 4,5% µέσα σε µια εβδοµάδα, µε τα συµβόλαια Μαΐου να έχουν να έχουν υποχωρήσει κατά 7,5% συνολικά από τον περασµένο Νοέµβριο.

Η παγκόσµια παραγωγή σόγιας για το 2023-2024 αναµένεται να υποχωρήσει στους 398,2 εκατ. τόνους, η κατανάλωση στους 383,0 εκατ. τόνους