Τυροκόμος

Πειραματισμοί Δέλτα με φυτικό πρόσθετο ζωοτροφών για μείωση μεθανίου και αύξηση παραγωγής

Η γαλακτοβιομηχανία που διερευνά αποδοτικότερες  μορφές διατροφής για τα κοπάδια των συνεργαζόμενων κτηνοτρόφων έχει προχωρήσει σε έρευνα για τη χρήση πρόσθετου βιολογικής προέλευσης στις ζωοτροφές, το οποίο έχει την δυνατότητα να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών μεθανίου και κατ’ επέκταση στον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, πραγματοποιείται η χρήση μείγματος φυσικών αρωματικών ουσιών στις παραγόμενες ζωοτροφές. Το κόστος έρευνας και εφαρμογής της συγκεκριμένης διαδικασίας έχει αναλάβει εξολοκλήρου η Δέλτα.

Πρόκειται για μείγμα αρωματικών αιθέριων ελαίων που παράγεται από την ελβετική εταιρεία Agolin SA και έχει δοκιμαστεί και σε μεγάλες βιομηχανίες του εξωτερικού όπως η Nestle καθώς και σε βιομηχανίες στην Αμερική και διαθέτει πιστοποίηση από τον ανεξάρτητο βρετανικό φορέα πιστοποίησης, Carbon Trust, με έδρα το Λονδίνο. O εν λόγω φορέας πιστοποιεί τη δράση των προσθέτων, ενώ το προϊόν τελεί σε συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Σε ό,τι αφορά συμμετέχει και διευκολύνει τη διαδικασία της πέψης στον προστόμαχο των ζώων, συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών μεθανίου.

Η Δέλτα διατηρεί επιμέρους δραστηριότητα στην παραγωγή ζωοτροφών με το εργοστάσιο της θυγατρικής Ευρωτροφές Α.Ε. που βρίσκεται στο Σχηματάρι Βοιωτίας σε ιδιόκτητες κτιριακές εγκαταστάσεις 3.500 τετραγωνικών μέτρων, στο οποίο πραγματοποιείται η παραγωγή. Σημειώνεται ότι η Ευρωτροφές είχε τζίρο 5,88 εκατομμύρια ευρώ και καθαρά κέρδη 62 χιλιάδες ευρώ το 2022.

Επί του παρόντος το προϊόν χρησιμοποιείται στις ζωοτροφές για τις αγελάδες που παράγει η Ευρωτροφές – και πουλάει κατά κύριο λόγο στη Δέλτα – και σκοπός είναι να διατεθεί προσεχώς και στους παραγωγούς. Επιπροσθέτως, το συγκεκριμένο προϊόν εκτιμάται ότι αυξάνει κατά 5% έως 10% την παραγωγή γάλακτος. Συν τοις άλλοις επιδιώκεται συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που θα έχει ως στόχο να αποτυπωθεί η επίδρασή του προϊόντος στα ζώα και την παραγωγή με μετρήσιμα στοιχεία, κάτι που πιθανότατα θα υλοποιηθεί εντός του 2024 με στοχευμένες μετρήσεις σε κτηνοτροφικές μονάδες.

Θυμίζουμε ότι η γαλακτοβιομηχανία ήδη τρέχει το πρόγραμμα δράσης «Γαία», στο οποίο εντάσσεται εκτός των άλλων και η έρευνα σε καλλιέργειες μη γενετικά τροποποιημένων πρώτων υλών για ζωοτροφές όπως είναι η σόγια, το κτηνοτροφικό κουκί και το γλυκό λούπινο.