Τυροκόμος

Με ντόπιες γίδες και ένα boutique τυροκομείο στην Πάρο η φυγή από τη ρουτίνα μιας πολυεθνικής

Εχοντας μεγαλώσει στην πρωτεύουσα και αποφοιτήσει από το τμήμα Ζωικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η Κατερίνα Μόσχου βρέθηκε εντός των στεγανών του εταιρικού καπιταλισμού και σε λιγότερο από μια πενταετία ανέλαβε χρέη στελέχους σε θυγατρική μεγάλης γαλακτοβιομηχανίας στην Κύπρο. Όπως η ίδια παραδέχεται, από ένα σημείο και έπειτα απλά δεν μπορούσε να αντισταθεί σε ένα εσωτερικό κάλεσμα για επιστροφή στις ρίζες της. Τα μάζεψε λοιπόν από την Κύπρο και αποβιβάστηκε στην Πάρο το 2017 όπου αναζήτησε τρόπο να προσεγγίσει επιχειρηματικά την οικογενειακή παράδοση στην τυροκόμηση που χάζευε τα καλοκαίρια της παιδικής της ηλικίας. Το 2018 η στροφή στην καριέρα της επισφραγίζεται με το άνοιγμα του τυροκομείου «Πάριον».

Πλέον, οι απαιτήσεις στην τυροκομική μονάδα που διατηρεί στη Μάρπησσα και των 150 αιγοπροβάτων που φροντίζει από τον περασμένο Φλεβάρη, υπερβαίνουν κατά πολύ το τυπικό οχτάωρο της ζωής στο γραφείο, αλλά η ικανοποίηση της δημιουργίας στην πρωτογενή παραγωγή κινητοποιεί τις δυνάμεις της 38χρονης σήμερα κτηνοτρόφου-τυροκόμου.

Κεφαλοτύρι, κυκλαδίτικες Μυζήθρες, Τουλουμοτύρι, γιαούρτι και κατσικίσιο γάλα διαμορφώνουν την αιχμή των προϊόντων του τυροκομείου της, η μικρή και προσεγμένη παραγωγή των οποίων διατίθεται τοπικά αλλά και σε delicatessen στην Αθήνα.

Τώρα και το δικό της γάλα

Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που η Κατερίνα Μόσχου έχει στη διάθεσή της γάλα από τη δική της μονάδα για επεξεργασία, αφού μόλις τον Φεβρουάριο συγκέντρωσε από «μπαρμπάδες» όπως λέει γίδες και πρόβατα ντόπιας φυλής του νησιού. Στα πρώτα βήματα του τυροκομείου προμηθευόταν γάλα, αγελαδινό και αιγοπρόβειο, από κοντινές εκμεταλλεύσεις. Εξακολουθεί να συνεργάζεται με κοντινούς της κτηνοτρόφους, ωστόσο το γάλα δεν ήταν σχεδόν ποτέ αρκετό, κάτι που επιδεινώθηκε λόγω των δυσκολιών στις μεταφορές ζωοτροφών και στην αύξηση του κόστους τους με την έλευση του κορωνοϊού. Κάπως έτσι αποφάσισε να κάνει το βήμα προς την κτηνοτροφία.

 

Ενενήντα τόνοι σε μια χρονιά

Σε μια «κανονική» χρονιά, που στην περίπτωση της κυρίας Μόσχου, είναι μόνο το 2019, τυροκομεί περίπου 90 τόνους γάλακτος. Πέρυσι δούλεψε λιγότερο και πλέον βρίσκεται σε διαδικασία προετοιμασίας για την ανάπτυξη νέων προϊόντων ενόψει του καλοκαιριού. Μια ακόμα πτυχή της παραγωγικής φιλοσοφίας της Κατερίνας Μόσχου είναι η αποχή από το κυνήγι των εξαγωγών. Υπό μια έννοια βέβαια η διάθεση των προϊόντων της σε τουρίστες κατά την καλοκαιρινή σεζόν, αποτελεί μια έμμεση διαδικασία εξαγωγής, ωστόσο με την στενή σημασία της λέξης, η ίδια αξιολογεί ως αρνητική την επίδραση στην ποιότητα της εργασίας της την εντατικοποίηση της παραγωγής που απαιτεί η διαρκής αποστολή κιβωτίων στις διεθνείς αγορές. «Δεν θα ήθελα να κάνω εξαγωγές και πιστεύω ότι δεν είναι για τις Κυκλάδες αυτή η οδός. Εδώ οι πόροι είναι περιορισμένοι, το γάλα λίγο και οι ποσότητες προσεγμένες αλλά μετρημένες», λέει χαρακτηριστικά η ίδια.

Στα επόμενα βήματα της μονάδας είναι η περαιτέρω καθετοποίησή της και η προσαρμογή  σε αυτό το νέο περιβάλλον. Προς αυτή την κατεύθυνση ήδη γίνονται προσπάθειες, με την παραγωγή ζωοτροφών για το νεοαποκτηθέν κοπάδι να έχει ξεκινήσει.