Τυροκόμος

Επιλογή ζωής η τυροκομία για τα αδέλφια Μπαζιωτάκη

Κυρίαρχη είναι η ΠΟΠ βαρελίσια Φέτα, το τυρί που παράγει σε μεγαλύτερες ποσότητες, ενώ διαθέτει πολλούς ακόμα κωδικούς όπως είναι το Κατσικίσιο τυρί παραδοσιακό, σε τσαντήλα, σε κοφινάκι καθώς και το λευκό Κατσικίσιο τυρί σε μπαστούνι. Αλλά και η Γραβιέρα κυκλοφορεί σε αρκετές διαφορετικές εκδοχές όπως πικάντικη, κατσικίσια, με μπούκοβο, με πιπέρι, με τρούφα. Διαθέτει επίσης φρέσκο κατσικίσιο γάλα ενός λίτρου, το οποίο παράγεται σε περιορισμένες ποσότητες, καθώς και γιαούρτι. Όλα τα προϊόντα παράγονται από πρόβειο και γίδινο γάλα, καθότι το τυροκομείο δεν εισκομίζει αλλά ούτε και παράγει προϊόντα από αγελαδινό. «Συλλέγουμε το γάλα μας καθημερινά από περιοχές της Πελοποννήσου όπως η Αρκαδία, η Αργολίδα, η Λακωνία, ενώ φτάνουμε έως και την Αχαΐα. Οι συνολικές ποσότητες που επεξεργαζόμαστε ημερησίως είναι περίπου 18 τόνοι, παρά το γεγονός ότι φέτος ήταν μία ιδιαίτερη χρονιά με έντονη αύξηση του κόστους των πρώτων υλών. Από χρονιά σε χρονιά αυξάνουμε τις ποσότητες που αγοράζουμε από τους συνεργαζόμενους παραγωγούς, αύξηση η οποία συμβαδίζει και με την ενισχυόμενη ζήτηση για τα προϊόντα μας» αναφέρει μεταξύ άλλων στον «Τυροκόμο» ο Θύμιος Μπαζιωτάκης.

Όπως λέει ο ίδιος, φέτος υπάρχει διαθέσιμο γάλα σε αντίθεση με πέρυσι, όπου τα αποθέματα είχαν εξαντληθεί. «Ωστόσο, παρά τα μεγαλύτερα αποθέματα σε πρώτη ύλη, η ταυτόχρονη αύξηση τιμής στα τελικά προϊόντα έχει περιορίσει την κατανάλωση στα σημεία πώλησης».

Καθώς η ποιότητα αποτελεί μέλημα της οικογένειας Μπαζιωτάκη, τα προϊόντα απευθύνονται κυρίως σε delicatessen καταστήματα. «Ποτέ δεν σκεφτήκαμε να βιομηχανοποιήσουμε ό,τι παράγουμε, αν και θα μπορούσαμε. Το γεγονός αυτό μας βοήθησε να παραμείνουμε στην αγορά και να είμαστε βιώσιμοι, έχοντας περάσει αλώβητοι από δύσκολες εποχές. Ακόμα και φέτος που είναι μία ακόμα χρονιά με δυσκολίες, επιλέξαμε να διαθέτουμε σταθερά ποιοτικά προϊόντα, λαμβάνοντας το ρίσκο αυτό παρά την οικονομική επιβάρυνση που έχουμε δεχτεί λόγω της υφιστάμενης κατάστασης στην αγορά».

Η ανάπτυξη καινοτόμων αγαθών, είναι στοιχείο της φιλοσοφίας των τριών τυροκόμων. Διότι όπως λέει ο Θύμιος Μπαζιωτάκης, είναι κάτι αρκετά κοστοβόρο και χρονοβόρο. «Μας ενδιαφέρει ωστόσο να παρουσιάζουμε διαφοροποιημένα προϊόντα που απαντούν στις τάσεις της εποχής που διανύουμε, αλλά και να ανοίγουμε αγορές στο εξωτερικό». Σήμερα εξάγει σε αγορές όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και σε αραβικά κράτη όπως το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία. Στην Ευρώπη διαθέτει προϊόντα σε μικρές ποσότητες σε χώρες όπως η Ελβετία, το Βέλγιο, η Γαλλία. «Πουλάμε κυρίως Φέτα, η οποία μας ανοίγει την πόρτα και για άλλα προϊόντα, τα οποία πλαισιώνουν τις παραγγελίες των πελατών μας. Για παράδειγμα στη Σαουδική Αραβία καταφέραμε να προωθήσουμε το Κατσικίσιο τυρί και τη Γραβιέρα».

Ανάπτυξη νέων προϊόντων

Φέτος κυκλοφόρησε ένα αιγοπρόβειο τυρί σχάρας καθώς και ένα αιγοπρόβειο αλειφωτό τυρί τσαντήλας καθώς και γραβιέρα για τοστ σε μπαστούνι. Εκτός από το τυροκομείο η Αρκαδία διαθέτει ιδιόκτητα καταστήματα λιανικής πώλησης, τρία στην Τρίπολη καθώς και ένα delicatessen στην Καλαμάτα, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί το 2022. «Στόχος μας είναι να επεκτείνουμε και το δίκτυο λιανικής μας. Μας ενδιαφέρει να επεκταθούμε και στην Αθήνα, όπου αναζητούμε συνεργάτες για να κάνουμε το πρώτο μας βήμα».

Επένδυση στην πράσινη ενέργεια

Συν τοις άλλοις η επιχείρηση επενδύει στην «πράσινη» ενέργεια, καθώς τοποθέτησε φωτοβολταϊκά στη στέγη, τα οποία καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες του τυροκομείου. Η παραγόμενη ενέργεια συμψηφίζεται με τη μέθοδο του net metering. «Επίσης, ενταχθήκαμε σε πρόγραμμα επιδότησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, προχωρώντας φέτος στην προσθήκη νέων θαλάμων αποθήκευσης στην τυροκομική μας μονάδα».

Η σχέση με τους παραγωγούς

Αναφερόμενος στην εισκόμιση γάλακτος, ο Θύμιος Μπαζιωτάκης λέει ότι η τιμή που προσφέρει στους κτηνοτρόφους είναι από 1,60 έως και 1,65 ευρώ το κιλό για το πρόβειο αναλόγως την περιοχή. Η τιμή για το γίδινο ανέρχεται περίπου στο ένα ευρώ το κιλό. «Συνεργαζόμαστε επί σειρά ετών με τους παραγωγούς, ενώ συλλέγουμε γάλα ακόμα και σε μακρινές αποστάσεις όπως στην περίπτωση της Ερμιόνης, η οποία απέχει περισσότερα από 200 χιλιόμετρα από το τυροκομείο μας. Διατηρούμε προσωπικές σχέσεις μαζί τους, ενώ συμμεριζόμαστε τις δυσχερείς συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν και εκείνοι από την πλευρά τους. Επιθυμία μας αποτελεί να αναπτύσσουμε και νέες συνεργασίες. Ταυτόχρονα, καθότι δραστηριοποιούμαστε εμπορικά και στον τομέα των ζωοτροφών, φροντίζουμε να παρέχουμε τις απαιτούμενες ποσότητες στους συνεργαζόμενους κτηνοτρόφους, συμψηφίζοντας στη συνέχεια την οφειλή με την αξία του εισκομιζόμενου γάλακτος».

«Είμαστε σε έναν κλάδο με παρόν και μέλλον»

Σχολιάζοντας την έως τώρα διαδρομή, ο Θύμιος Μπαζιωτάκης, λέει ότι αισθάνεται δικαιωμένος από το αποτέλεσμα της προσπάθειας που έχουν κάνει εκείνος και τα αδέρφια του. «Είναι έντονος ο κόπος και η ψυχική ενέργεια που καταναλώνουμε για να έχουμε τα αποτελέσματα που απολαμβάνουμε. Καταφέραμε να δημιουργήσουμε μία υγιή και αναπτυσσόμενη επιχείρηση, σε έναν κλάδο που έχει παρόν και μέλλον παρά τις δυσκολίες που κατά καιρούς αντιμετωπίζει. Ήταν επιλογή μας να παραμείνουμε στην αγορά και να παλέψουμε γι’ αυτό, χτίζοντας ένα καλό όνομα και ένα ποιοτικό προϊόν».

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή