Τυροκόμος

Υγεία και γεύση με γάλα και τυρί από δεμένη οικογένεια στις Φέρες του Έβρου

Η ποικιλία των βιολογικών προϊόντων που παράγει η οικογένεια Καπούτση είναι πραγµατικά εντυπωσιακή. Στην εµπορική γκάµα της οικοτεχνίας µπορεί κάποιος να ανακαλύψει από βιολογικό πρόβειο και γίδινο τυρί µε διάφορες πιπεριές µέχρι χειροποίητο βούτυρο, αριάνι και παραδοσιακό παγωτό. Πλέον, η «ΒΗΡΑ ΦΑΡΜΑ» κάνει το επόµενο βήµα, καθώς βρίσκεται σε διαδικασία ανέγερσης δικού της υπερσύγχρονου τυροκοµείου έκτασης 380 τετραγωνικών µέτρων.

 Στην οικογενειακή επιχείρηση, οι τρεις από τους έξι εργαζόµενους είναι απόφοιτοι της Αµερικανικής Γεωργικής Σχολής, όπως επίσης και δύο από τις τέσσερεις κόρες του Χρήστου Καπούτση. Οι απασχολούµενοι στην κτηνοτροφική µονάδα παράγουν και µεταποιούν γαλακτοκοµικά προϊόντα (ποικιλίες τυριών, γιαούρτι, ρυζόγαλο κ.α) τα οποία διανέµονται µε το αυτοκινούµενο όχηµα, σύγχρονων προδιαγραφών, στις λαϊκές αγορές Φερών και Αλεξανδρούπολης. Να σηµειωθεί πως στη Φάρµα υπάρχει και σηµείο πώλησης, το οποίο απέχει λιγότερο από 1 χιλιόµετρο από τις Φέρες. 

 Το όραµα της οικογένειας είναι η συνεχής ανάπτυξη της «ΒΗΡΑ ΦΑΡΜΑ», ως ένα πρότυπο βιώσιµης γεωργίας και παραγωγής γαλακτοκοµικών. Μέσα από τη συνεχή καινοτοµία και την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών στον τοµέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, η Φάρµα στοχεύει στην παραγωγή υψηλής ποιότητας γαλακτοκοµικών προϊόντων που θα προσφέρουν υγεία και γεύση στους καταναλωτές.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 964 της Agrenda

Όταν παράγεις καλή πρώτη ύλη, αξίζει η επένδυση στη μεταποίηση

Όλα ξεκίνησαν από τον επαναπατρισµό του Χρήστου Καπούτση το 2005, µετά και την γέννηση των δύο µικρότερων κορών του. Άνθρωπος µε όρεξη, που πιάνουν τα χέρια του, αρχικά ασχολήθηκε µε τις ζωοτροφές και εν συνεχεία µε την κτηνοτροφία. Με τα χρόνια ήρθε και ο κορεσµός από το κυνήγι της τιµής στο γάλα, οι οποίες δεν τον άφηναν ικανοποιηµένο. «Αφού δεν πληρωνόταν η πρώτη ύλη, αποφασίσαµε να κάνουµε µόνοι µας τη µεταποίηση» εξηγεί ο Χρήστος Καπούτσης, ο οποίος βασίστηκε στις 2 µεγαλύτερες κόρες του για να στήσει µια υποδειγµατική οικοτεχνία στην οποία παράγονται βιολογικά και παραδοσιακά γαλακτοκοµικά προϊόντα, όπως το πρόβειο γιαούρτι που στραγγίζεται µέσα σε τσαντίλα. 

Θέλει τρόπο και κόπο

Με υπευθυνότητα και σεβασµό στην φύση και στον άνθρωπο η «ΒΗΡΑ ΦΑΡΜΑ» αναπτύσσεται διαρκώςκαι κερδίζει την εµπιστοσύνη όσων επιλέγουν να γεύονται τα εγγυηµένα ντόπια, ποιοτικά και βιολογικά γαλακτοκοµικά είδη. Η ποσότητα και η ποικιλία των προϊόντων που διαθέτει η Φάρµα οφείλεται στις ατελείωτες ώρες εργασίας που αφιερώνει η οικογένεια, από το χωράφι και το στάβλο, µέχρι το εργαστήρι.  Συνολικά, η αγροτική εκµετάλλευση περιλαµβάνει καλλιέργεια περίπου 750 στρεµµάτων γης για ιδιοπαραγωγή κτηνοτροφικών φυτών βιολογικής παραγωγής, ενώ στην κτηνοτροφική µονάδα σιτίζονται και προσέχονται καθηµερινά σχεδόν 400 πρόβατα και 100 αίγες. 

Όλο το χρόνο βιολογικό παγωτό

Μπορεί ο όγκος δουλειάς να είναι µεγάλος, όµως η οικογένεια προσθέτει συνεχώς νέους κωδικούς. Πρόσφατο παράδειγµα καινοτοµίας αποτελεί και το χειροποίητο παγωτό µε γεύση και αναµνήσεις από παράδοση, που µπορεί κάποιος να το βρει 365 µέρες το χρόνο στο σηµείο πώλησης στη Βήρα Φάρµα. Φτιαγµένο µε βιολογικό γάλα και σε πολλές γεύσεις, όπως σοκολάτα, βανίλια, αγριοκέρασο, µπισκότο κανέλας, cookies και αλµυρή καραµέλα.