Τυροκόμος

Δεκαετία των γαλακτοκομικών

Στην ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ για τις αγορές αγροτικών προϊόντων υπάρχει πρόβλεψη για µετριοπαθή αύξηση της γενικότερης ζήτησης στο 1,2% ως το 2030, κάνοντας λόγο για κορεσµό σε καίριες αγορές, όπως της Ευρώπης, ΗΠΑ και Κίνας. Από την άλλη, το ευρωπαϊκό γάλα και τα γαλακτοκοµικά προορίζονται για ενισχυµένες τιµές µε σηµαντικά «πριµ» βιωσιµότητας, όσο η παραγωγή γάλακτος παραµένει σχετικά σταθερή (+1% στις αποδόσεις, -0.5% στο µέγεθος κοπαδιού) µε την κατά κεφαλήν κατανάλωση τυριών να αυξάνεται από 2 έως 4 κιλά σε Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνώς.

Μια σταθερή παραγωγή γάλακτος θα εξυπηρετήσει την αυξανόμενη καταναλωτική ζήτηση

Έτσι, µια σταθερή παραγωγή αγελαδινού κι αιγοπρόβειου γάλακτος καλείται να εξυπηρετήσει την αυξανόµενη καταναλωτική ζήτηση. Την παραπάνω τάση σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα (μέχρι το τέλος του τρέχοντος εξαμήνου) έρχεται να επικυρώσει μια άλλη μελέτη, από την Γενική Γραμματεία Αγροτικών (DG AGRI) της Κομισιόν. Σε αυτήν την ανάλυση, εκτιμάται πως οι τιμές στο αγελαδινό και το πρόβειο γάλα θα ενισχυθούν σημαντικά το προσεχές διάστημα, απορροφώντας το επιπλέον κόστος με το οποίο επιβαρύνονται οι κτηνοτρόφοι λόγω της αύξησης στις τιμές ζωοτροφών έως και 30%. Συγκεκριμένα, η Κομισιόν κάνει λόγο για αύξηση των παραδόσεων γάλακτος κατά 0,8% μόλις, με τις εξαγωγές να ενισχύονται κατά 7% όσο οι τιμή για το βούτυρο (ενδεικτικός δείκτης για τις τιμές γάλακτος) βρίσκονται ήδη στο +5% επί του μέσου όρου 5ετίας.

Αν και σε γενικές γραμμές αναμένει μια σταθεροποίηση των τιμών στα βασικά αγροτικά εμπορεύματα -σε αντίθεση με πλήθος αναλύσεων που προδιαγράφουν έναν μίνι ανοδικό υπερκύκλο- επιφυλάσσεται ως προς την περίπτωση των γαλακτοκομικών προϊόντων και του καλαμποκιού, αφού εδώ βλέπει δύο συγκοινωνούντα δοχεία με την ζήτηση για γαλακτοκομικά προϊόντα να υπερχειλίζει τα επόμενα χρόνια, όπως σημειώθηκε. Αυτό συμπαρασέρνει τη ζήτηση για ζωοτροφές και ειδικά για καλαμπόκι, εκτιμούν οι ειδικοί του ΟΟΣΑ.