Τυροκόμος

«Άρωμα» Ελλάδας στα 100 καλύτερα τυριά του οδηγού γευσιγνωσίας Taste Atlas

Αναλυτικότερα στην κατηγορία για τα γευστικότερα τυριά αγελαδινής προέλευσης, στην δεύτερη θέση, πίσω μόνο από την αυθεντική Παρμεζάνα, Parmigiano Reggiano, βρίσκεται η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. με βαθμολογία 4,6/5, ενώ εντός της 20άδας βρίσκεται και το συριανό Π.Ο.Π. Σαν Μιχάλη, το οποίο αξιολογήθηκε από τους χρήστες του Taste Atlas με 4,5 αστέρια.

Η Ελληνική παρουσία στην λίστα συνεχίζεται με το τυρί Π.Ο.Π. Μετσοβόνε, το οποίο βρίσκεται στην 30η θέση της εν λόγω κατάταξης, με το Μαστέλο Χίου να ακολουθεί ελάχιστα πιο πίσω στην 32η θέση, και τα δύο τυριά να συγκεντρώνουν 4,4 αστέρια έκαστο. Στα καλύτερα τυριά συγκαταλέγεται και η Κοπανιστή Π.Ο.Π. με προέλευση από τις Κυκλάδες, η οποία βρέθηκε στην 85η θέση της βαθμολογίας με αξιολόγηση 4,2. Ιδιαίτερα για το τελευταίο το Taste Atlas σημειώνει ότι παρότι παραδοσιακά παρασκευάζεται από κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα, εντούτοις κάποιοι κτηνοτρόφοι αξιοποιούν αγελαδινό ή ανάμειξη των τριών.

Ισχυρό ελληνικό χρώμα συναντάται και στην κατηγορία του πρόβειου γάλακτος, όπου η Π.Ο.Π. Γραβιέρα Κρήτης και το Καλαθάκι Λήμνου Π.Ο.Π. κατέλαβαν την 2η και την 3η θέση αντίστοιχα, με την βαθμολογία τους να αγγίζει τα 4,6/5 αστεράκια. Στην 7η θέση βρίσκεται η Κεφαλογραβιέρα Ηπείρου, η οποία συγκέντρωσε βαθμολογία 4,5, ενώ με την ίδια βαθμολογία την δεκάδα συμπληρώνει και το «τυρί της φωτιάς», δηλαδή η μεσσηνιακή Σφέλα.

Την κυριαρχία της χώρας μας στην κατηγορία των πρόβειων τυριών μαρτυρά και η πολλαπλή ελληνική παρουσία εκτός της δεκάδας, όπου συναντάμε κατά σειρά: στην 11η θέση την Γραβιέρα Αγράφων, στην 14η την κρητική Μυζήθρα, στην 15η το Κεφαλοτύρι, στην 18η την Ξινομυζήθρα Κρήτης, στην 19η το Γαλοτύρι Θεσσαλίας, στην 20η Θέση το Λαδοτύρι Μυτιλήνης, στην 22η το Κρασοτύρι από την Κω, στην 27η την Φέτα, στην 29η το Μανούρι Θεσσαλίας, στην 37η την Φορμαέλα Αράχωβας Παρνασσού, στην 38η το Ανθόγαλο, στην 41η την Κοπανιστή, στην 54η το Τυρομάλαμα Κρήτης, στην 58η τον Μπάτζο Θεσσαλίας, στην 71η θέση την Ανάρη Κύπρου, στην 73η θέση το Ξυνότυρο Μυκόνου, στην 81η θέση το Ξύγαλο Σητειάς από το Λασίθι της Κρήτης, στην 82η το Ανεβατό Γρεβενών και στην 84η το Τυροζούλι Κρήτης.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην κατηγορία των κατσικίσιων τυριών , με οκτώ ελληνικά τυριά στην πρώτη δεκάδα. Στην δεύτερη θέση βρίσκεται η Σφέλα Μεσσηνίας, ενώ από πίσω της ακολουθούν στην τρίτη θέση η κρητική Μυζήθρα, στην τέταρτη το Κεφαλοτύρι , στην πέμπτη το Μαστέλο Χίου, στην έβδομη η Ξυνομυζήθρα Κρήτης, στην όγδοη το θεσσαλικό Γαλοτύρι, στην ένατη το Κρασοτύρι από την Κω και στην δέκατη το Μανούρι Θεσσαλίας .

Στα 100 καλύτερα κατσικίσια τυριά με βάση την κατάταξη του Taste Atlas συμπεριλαμβάνονται επίσης τα εξής: στην 11η θέση το Κατίκι Δομοκού, στην 14η η Φορμαέλα Αράχωβας Παρνασσού, στην 20η η Κοπανιστή, στην 26η ο Μπάτζος Θεσσαλίας, στην 33η η Αμάρη Κύπρου, στην 35η το Ξινότυρο Μυκόνου, στην 41η το Ξύξαλο Σητείας, στην 42η το Ανεβατό Γρεβενών, στην 44η το Τυροζούλη Κρήτης, στην 89η το Σουροτό από την Φολέγανδρο, στην 92η το Χλωροτύρι Σαντορίνης , στην 93η το Πηχτόγαλο Χανίων και στην 97η το Πελοποννησιακό Ταλαγάνι.

Η αξιολόγηση των τυριών έγινε με βάση 24.296 έγκυρες κριτικές των χρηστών του Taste Atlas, ανάμεσα σε 1.378 τυριά που βρίσκονται στους καταλόγους του οδηγού γευσιγνωσίας, κάτι που αναδεικνύει ακόμα περισσότερο την κορυφαία ποιότητα που χαρακτηρίζει τα Ελληνικά τυριά.