Τυροκόμος

Έξι οικογένειες από το Κόρκ της Ιρλανδίας στα «όσκαρ» γαλακτοκομείας

Η οικογένεια Coleman από το Carrigeen, η οικογένεια Collins από το Carhoovauler, η οικογένεια Dullea από το Keelnameela, οι Kingstons από το Dunmanway, η οικογένεια O’Leary από το Upper Cloghroe και οι O’Riordans από το Ballynoe έχουν προκριθεί για το βραβείο, το οποίο αποκαλείται «Oscars of the Dairy World».

Αντιπροσωπεύοντας 7 κομητείες και 14 γαλακτοκομικούς συνεταιρισμούς σε εθνικό επίπεδο, τα βραβεία NDC και Kerrygold Quality Milk Awards αναγνωρίζουν και γιορτάζουν τα υψηλότερα πρότυπα γαλακτοκομικής παραγωγής με έμφαση στην ποιότητα του γάλακτος, την καλή διαβίωση των ζώων και τις βιώσιμες γεωργικές πρακτικές.

«Ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας γαλακτοκομικών προϊόντων της Ιρλανδίας και υπερήφανοι ιδιοκτήτες της Kerrygold, εμείς στην Ornua βλέπουμε από πρώτο χέρι πόσο πολύ εκτιμάται και αξιολογείται το ιρλανδικό γαλακτοκομικό προϊόν από τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο προσωρινός διευθύνων σύμβουλος της Ornua, Donal Buggy. «Η παγκόσμια φήμη της Ιρλανδίας ως κορυφαίου παραγωγού ποιοτικών γαλακτοκομικών προϊόντων δεν θα ήταν εφικτή χωρίς το πάθος, τη δέσμευση και την τεχνογνωσία των ιρλανδικών αγροτικών οικογενειών, οι οποίες παράγουν το καλύτερης ποιότητας γάλα στον κόσμο».

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεχίσουμε να δίνουμε έμφαση τις τεράστιες αξίες του οικογενειακού συστήματος γαλακτοπαραγωγής της Ιρλανδίας που στηρίζει αυτή την παγκόσμια φήμη μέσω των ετήσιων βραβείων NDC και Kerrygold Quality Milk Awards».

Τα βραβεία, τα οποία διανύουν πλέον τη 12η χρονιά τους, τιμούν τις οικογένειες αγροτών που εργάζονται σκληρά κάθε μέρα για να παράγουν γαλακτοκομικά προϊόντα κορυφαίας ποιότητας χρησιμοποιώντας βιώσιμες μεθόδους παραγωγής.

Τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί επιπλέον κριτήρια για την αναγνώριση των γαλακτοπαραγωγών που δίνουν προτεραιότητα στην καλή διαβίωση των ζώων, τη βιωσιμότητα και την υγιεινή στις φάρμες τους.

Μετά την υποβολή υποψηφιοτήτων από τον αντίστοιχο συνεταιρισμό, κάθε οικογένεια αγρότη συμμετείχε σε έναν επίμονο διαγωνισμό που εξέταζε ένα ευρύ φάσμα κριτηρίων, όπως η περιβαλλοντική διαχείριση, η υγεία και η καλή διαβίωση των ζώων, η υποδομή και η υγιεινή της εκμετάλλευσης, η διαχείριση του εδάφους και των βοσκοτόπων και οι τεχνικές επιδόσεις, μεταξύ άλλων βασικών δεικτών.

Η κριτική επιτροπή για τα φετινά βραβεία περιλαμβάνει την Karina Pierce, καθηγήτρια γαλακτοπαραγωγής στη Σχολή Γεωπονίας και Επιστήμης Τροφίμων του

UCD, τον Dr Patrick Wall, καθηγητή δημόσιας υγείας στο University College Dublin, και τον Dr David Gleeson της Teagasc.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του Εθνικού Συμβουλίου Γάλακτος (NDC), Zoe Kavanagh δήλωσε: «Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να αναδείξουμε και να γιορτάσουμε την απίστευτη σκληρή δουλειά, τη δέσμευση και την ενέργεια που επιδεικνύουν 24 ώρες το 24ωρο οι 17.500 παραγωγοί γαλακτοκομικών τροφίμων της Ιρλανδίας. Οι φιναλίστ αυτού του διαγωνισμού επιδεικνύουν τα υψηλότερα πρότυπα βιώσιμης γαλακτοκομικής παραγωγής. Η γαλακτοκομία συνεχίζεται στην Ιρλανδία για πάνω από 4.000 χρόνια. Είναι μέρος της εθνικής μας ταυτότητας».

“Το σύστημα οικογενειακής κτηνοτροφίας με βάση την βοσκή είναι ιδανικά προσαρμοσμένο στο ιρλανδικό κλίμα και παράγει προϊόντα παγκόσμιας κλάσης. Οι αγρότες που επιλέχθηκαν φέτος αντιπροσωπεύουν τα υψηλότερα πρότυπα ως παραγωγοί τροφίμων, παρέχοντας ένα εξαιρετικό προϊόν που απολαμβάνεται στο σπίτι και εκτιμάται από τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο».

Το βραβευμένο Ballymaloe House, που θεωρείται ευρέως ένας από τους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς της Ιρλανδίας, θα φιλοξενήσει τη φετινή τελετή απονομής των βραβείων τον επόμενο μήνα, όπου θα ανακοινωθεί ο συνολικός νικητής των βραβείων NDC και Kerrygold Quality Milk Awards.

Πηγή: echolive.ie