Τυροκόμος

Έξι σημεία στον χάρτη της Ευρώπης όπου το τυρί ειναι συνώνυμο του πολιτισμού

Θα έλεγε άλλωστε κανείς ότι τα περισσότερα και οπωσδήποτε τα πιο δημοφιλή -σε παγκόσμιο επίπεδο- τυριά, προέρχονται από την ευρύτερη γειτονιά μας. Από τα προφανή, το έμενταλ της Ελβετίας ή το γκούντα της Ολλανδίας, για τους λιγότερο μυημένους, οι περισσότεροι ταξιδιωτικοί οδηγού, συμφωνούν στις εξής 6 τοποθεσίες, τις οποίες θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτεί. Ένας λάτρης του τυριού στην Ευρώπη.

Πάρμα, Ιταλία

Parmigiano Reggiano, γνωστό και ως παρμεζάνα, είναι μια από τις πιο γνωστές εξαγωγές της πόλης Πάρμα. Μια πόλη της βόρειας Ιταλίας, εκεί μπορεί κανείς ακόμη να μάθει πώς να φτιάχνει αυτό το σκληρό, ώριμο και γευστικό τυρί κατά την επίσκεψη στο τυροκομείο. Είναι άφθονες οι ποσότητες του συγκεκριμένου τυριού στα μαγαζιά της περιοχής, και υπάρχει ολόκληρο μουσείο αφιερωμένο σε αυτόν τον «Βασιλιά των Τυριών».

Ροκφόρ, Γαλλία

Ένα από τα πιο γνωστά μπλε  τυριά στο κόσμο παρασκευάζονται στη πόλη της Νοτίου Γαλλίας,  Roquefort-sur-Soulzon. Ενδιαφέρον εκεί θα ήταν ένα τουρ στα κελάρια όπου οι τεράστιες ρόδες του σκληρού αυτού τυριού ωριμάζουν και «μαρτυρούν» ακριβώς πώς παρασκευάζεται πριν την γευσιγνωσία του τελικού προϊόντος. Παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα και χαρακτηρίζεται κυρίως από τις σκούρες μπλε και πράσινες φλέβες του.

Γκούντα, Ολλανδία

Το γνωστό σε όλους γκούντα, είναι μέρος της Ολλανδικής κοιλάδας τυριού, μια περιοχή γεμάτη με δραστηριότητες που σχετίζονται με το τυρί. Μπορεί καθένας εκεί να εξερευνήσει τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου μουσείων που σου διδάσκουν πως παρασκευάζεται το τυρί και πως ωριμάζει, υπάρχουν μνημεία αφιερωμένα στο τυρί, φεστιβάλ τυριού, ακόμη και αρχαίο ζυγιστήριο.

Γραβιέρα, Σουηδία

Ο κύριος ισχυρισμός φήμης αυτής της μεσαιωνικής πόλης είναι ότι ήταν η γενέτειρα του οίκου, του πλούσιου τυριού Γραβιέρα τουλάχιστον από τον 12ο αιώνα. Μια επίσκεψη στο εργοστάσιο La Maison Du Gruyere για την εκμάθηση για τη γραβιέρα και την παρατήρηση της παραγωγής του, και τέλος γέμισμα των πιάτων με άφθονες ποσότητες τυριού στην καφετέρια του ξενοδοχείου για τη δοκιμή.

Παγκ, Κροατία

Το παρθένο νησί Παγκ στην Κροατία φημίζεται για την σεληνιακή τοπογραφία και το ιδιόμορφο τοπικό τυρί. Ένα τυρί που παρασκευάζεται μόνο στο Παγκ χρησιμοποιεί γάλα από πρόβατα που τρέφονται με αρωματικά γηγενή φυτά όπως είναι το φασκόμηλο, το οποίο σκονίζεται φυσικά με θαλασσινό αλάτι από τις ριπές του ανέμου. Ως αποτέλεσμα, το τυρί έχει μια χαρακτηριστική αλμυρή γεύση. Επιβάλλεται μια επίσκεψη στο τυροκομείο «Gligora» του Παγκ για περισσότερες γνώσεις για το τυρί και τη δοκιμή του.

Έμενταλ, Σουηδία

Η γραφική Κοιλάδα έμενταλ στην Ελβετία είναι γνωστή για τους λόφους της και για την προέλευση του τυριού έμενταλ. Ο καθένας είναι ευπρόσδεκτος να επισκεφθεί το έμενταλ σόου γαλακτοκομίας για γνώσεις στο πώς αυτό παρασκευάζεται και γιατί έχει τόσες τρύπες. Επιπλέον καθένας μπορεί να εξασκηθεί στην παραγωγή δικού του τυριού με τη βοήθεια των ειδικών και να συμμετάσχει σε κάποια γευσιγνωσία.