Τυροκόμος

Έρχεται το πολυδιάστατο μπλε τυρί Rogue River Blue

Κυκλοφορεί κάθε χρόνο στην φθινοπωρινή ισημερία και αποτελεί την αφρόκρεμα των τυροκόμων του Νότιου Όρεγκον, με γεύσεις που αντικατοπτρίζουν την περιοχή. Το κρεμώδες, πολυδιάστατο μπλε τυρί – που αποτελεί το πρώτο και μοναδικό τυρί που παράγεται στις ΗΠΑ – έχει αποσπάσει και την υψηλή διάκριση του Παγκόσμιου Πρωταθλητή στα World Cheese Awards το 2019/20 στο Bergamo της Ιταλίας.

Όταν οι δροσερές θερμοκρασίες του φθινοπώρου και οι βροχερές καιρικές συνθήκες αναζωογονούν την ανάπτυξη στα νοτιοανατολικά λιβάδια του Νότιου Ορεγκόν, το γάλα που συγκεντρώνεται από τις γαλακτοκομικές αγελάδες της Rogue Creamery, βρίσκεται στο αποκορύφωμά του. Αυτή είναι η στιγμή που ο τυροκόμος ξεκινά να γεμίζει τα δοχεία του για να δημιουργήσει το Rogue River Blue. Μετά από ωρίμανση διάρκειας 9 έως 11 μηνών, οι τροχοί τυλίγονται στο χέρι με τοπικά συλλεγμένα, βιοδυναμικά καλλιεργημένα φύλλα αμπέλου Syrah που έχουν εμποτιστεί με αποστάγματα αχλαδιού. Περίπου ένα χρόνο μετά την πρώτη κατασκευή των τροχών, απολαμβάνονται από γευσιγνώστες από την ανατολή ως τη δύση της χώρας και σε σχεδόν δεκάδες χώρες παγκοσμίως.

Περισσότερο από ποτέ, η φετινή παραγωγή του τυριού Rogue River Blue θα έχει σύνδεση με το τερουάρ, διότι οι αγελάδες που παρήγαγαν το γάλα για αυτό το ποιοτικό τυρί έτρωγαν αποκλειστικά άχυρο από τα ίδια λιβάδια όπου βοσκούν. Τα προηγούμενα χρόνια, η Rogue Creamery συμπλήρωνε τη διατροφή των αγελάδων με άχυρο που αγοραζόταν από τη την ευρύτερη περιοχή του Νότιου Όρεγκον. Αλλά το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2022, οι τυροκόμοι της περιοχής πραγματοποίησε ένα όνειρο που είχαν εδώ και καιρό και κατάφεραν να παράξουν αρκετό άχυρο στη δική του φάρμα για να θρέψει την αγέλη του μέχρι τους χειμερινούς μήνες.

Το προφίλ γεύσης του Rogue River Blue εξελίσσεται καθώς ωριμάζει, καθιστώντας το ένα πολυδιάστατο τυρί που αξίζει να εξερευνά κανείς και να ξαναγυρίζει σε αυτό. Κατά τον χειμώνα και την αρχή του φθινοπώρου, το προφίλ του τυριού είναι φωτεινό, ήπιο και πικάντικο, με μια πιο συμπαγή υφή. Νότες ζυμωμένου φρούτου, καθώς και γεύσεις πικάντικες και ουμάμι, αναδύονται μετά από μερικούς μήνες ωρίμανσης, καθώς η υφή του τυριού διασπάται και γίνεται πιο κρεμώδης.

Οι τυροκόμοι γιορτάζουν επίσης την 90η επέτειο του το 2023, με εκδηλώσεις στο Νότιο Όρεγκον που θα διεξαχθούν το ίδιο Σαββατοκύριακο με την κυκλοφορία του τυριού Rogue River Blue. Η Rogue Creamery θα διοργανώσει ένα Block Party στις 22 Σεπτεμβρίου και ένα επίσημο δείπνο στις 23 Σεπτεμβρίου, ενώ την επόμενη ημέρα θα ακολουθήσουν δωρεάν ξεναγήσεις στις εγκαταστάσεις της Rogue Creamery Dairy.

Να σημειωθεί ότι η Rogue Creamery, με έδρα στο Central Point του Όρεγκον, είναι παραγωγός βιολογικών τυριών με ιστορία 90 ετών και πιστοποίηση  από το αμερικάνικο υπουργείο Γεωργίας- USDA.

Πηγή: perishablenews.com