Τυροκόμος

Έσπασε κάθε ρεκόρ το πιο ακριβό τυρί στον κόσμο

Κέρδισε επίσης τον τίτλο του καλύτερου cabrales της χρονιάς στον 51ο ετήσιο διαγωνισμό του πριγκιπάτου.

“Ξέραμε ότι είχαμε ένα καλό τυρί, αλλά επίσης ότι είναι πολύ δύσκολο να κερδίσεις,” δήλωσε ο Guillermo Pendás, που το φτιάξανε για το εργοστάσιο Los Puertos της οικογένειάς.

Η κυρία Rosa Vada, μητέρα του κ. Pendás και ιδιοκτήτρια του εργοστασίου Los Puertos, είπε ότι το τυρί ωρίμασε σε μια σπηλιά σε υψόμετρο 1.400 μέτρων, σε θερμοκρασία 7 βαθμών Κελσίου, όπου πέρασε “τουλάχιστον οκτώ μήνες”.

Το τυρί πουλήθηκε στον ιδιοκτήτη εστιατορίου Iván Suárez, που είναι ιδιοκτήτης του El Llagar de Colloto στην Αστουρία. Ο κύριος Suárez δήλωσε ότι “η πάθηση για τη γη” και “η αναγνώριση της εργασίας των τυροκόμων” τον έκαναν να αγοράσει το τυρί.

Όταν της ζητήθηκε η διεύθυνση του εργοστασίου της, η κυρία Βάντα είπε: ” Póo de Cabrales. Το χωριό είναι τόσο μικρό που δεν ονομάζουν τους δρόμους. Είναι καλύτερο να ρωτήσετε.”

Η συνήθης τιμή του cabrales είναι 35 έως 40 ευρώ ανά κιλό. Το τυρί φτιάχνεται από αγελαδινό γάλα ωμό ή από μίγμα αγελαδινού, προβατινού και αιγοπροβατινού γάλακτος και ωριμάζει σε σπηλιές στην περιοχή Cabrales στο εθνικό πάρκο Picos de Europa.

Τα ωριμασμένα τυριά τα κατεβάζουν από τα βουνά από τις σπηλιές με τα πόδια.

Η προηγούμενη τιμή ρεκόρ του Guinness World Records ήταν 20.500 ευρώ το 2019 για ένα τυρί που αγοράστηκε επίσης από τον κύριο Σουάρες.