Τυροκόμος

Αισθητά μειωμένες 16,1% στις ΗΠΑ το 2023 οι εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων

Οι εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο ανήλθαν σε 188.775 μετρικούς τόνους (όλα τα προϊόντα), μειωμένες κατά 4,2% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2023. Οι εξαγωγές κατ’ όγκο για το σύνολο του 2023 ήταν επίσης μειωμένες κατά 7,1% σε σχέση με τις εξαγωγές του 2022, διαμορφούμενες σε 2,3 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα το Συμβούλιο Εξαγωγών Γαλακτοκομικών Προϊόντων των ΗΠΑ (USDEC).

Σε όρους αξίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξήγαγαν γαλακτοκομικά προϊόντα αξίας 8,01 δισ. δολαρίων το 2023, μειωμένα κατά 16,1% σε σχέση με το 2022, ενώ οι εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων στις Ηνωμένες Πολιτείες άγγιξαν σε αξία τα 4,86 δισ. δολάρια, αυξημένες κατά 4,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Foreign Agricultural Service του USDA.

Η Διεθνής Ένωση Γαλακτοκομικών Τροφίμων (IDFA) σχολίασε τα αποτελέσματα των εξαγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων και γενικότερα αγροτικών προϊόντων για το σύνολο του έτους, καλώντας την κυβέρνηση να ανοίξει περισσότερες αγορές για τα αμερικανικά προϊόντα.

«Ενώ η αμερικανική γεωργία αντιμετωπίζει μια εμπορική ανισορροπία, τα αμερικανικά γαλακτοκομικά προϊόντα είναι στην ευχάριστη θέση να αποτελούν εξαίρεση και να απολαμβάνουν ένα σημαντικό εμπορικό πλεόνασμα», δήλωσε ο Michael Dykes, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της IDFA.

«Ωστόσο, η συνολική αξία των αμερικανικών εξαγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων μειώθηκε κατά 1,5 δισ. δολάρια, ενώ ο όγκος μειώθηκε κατά 7% το 2023, υπογραμμίζοντας την ξεκάθαρη ανάγκη οι εμπορικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ να επικεντρωθούν στη δημιουργία νέων, προτιμησιακών ευκαιριών στην αγορά για τους Αμερικανούς παραγωγούς και εξαγωγείς τροφίμων, κρατώντας παράλληλα τους εμπορικούς εταίρους υπόλογους στους κανόνες και τις συμφωνίες».