Τυροκόμος

Ακριβή μηδική και τιμολογήσεις βάσει πρωτεϊνών

Με τη γαλακτοκοµική σεζόν βέβαια να πλησιάζει στο τέλος της, τουλάχιστον για τη µεγάλη πλειοψηφία των κτηνοτροφικών µονάδων, αυτό που έχει σηµασία από δω και µπρος είναι η κατάσταση που θα διαµορφωθεί για τη νέα παραγωγική χρονιά και κατά πόσο η γαλακτοβιοµηχανία θα λάβει υπόψη της τις αντικειµενικές συνθήκες και τα κόστη του παραγωγού.
Μια µεγάλη δυσκολία προέρχεται από το γεγονός ότι τουλάχιστον δύο κοπές µηδικής πήγαν φέτος χαµένες λόγω των βροχοπτώσεων, µε τις τιµές της συγκεκριµένης ζωοτροφής να παραµένουν ψηλά (ακόµα και πάνω από 25 λεπτά το κιλό).

Οι εκλογές ως δίχτυ ασφαλείας

Το κακό είναι ότι χρόνο µε το χρόνο γίνονται όλο και λιγότερες οι εναλλακτικές λύσεις πώλησης του προϊόντος που έχουν στη διάθεσή τους οι παραγωγοί και σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει µια αξιόπιστη συνεταιριστική µονάδα που να δίνει τον τόνο της αγοράς και να διασφαλίζει µέχρι ένα βαθµό τα συµφέροντα των κτηνοτρόφων.
Την ίδια στιγµή, οι εθνικές εκλογές που έγιναν αφαίρεσαν και το «δίχτυ ασφαλείας» που υπήρχε όσο κάποιοι διεκδικούσαν την ψήφο των κτηνοτρόφων.