Τυροκόμος

Ανάστατοι στη Θράκη οι κτηνοτρόφοι μετά τη «βόμβα» Γιαννίτση στις τιμολογήσεις με πρόσχημα… πρωτεΐνες

Πιο συγκεκριμένα, οι πληροφορίες θέλουν την γαλακτοβιομηχανία Όμηρος να αναιρεί τη συμφωνία που είχε με τους παραγωγούς και να προχωρά σε δραστική περικοπή των εκκαθαρίσεων για το μήνα Απρίλιο και μάλιστα με… ύπουλο τρόπο, δηλαδή με την επίκληση ελλείψεων στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των παραδόσεων.

Η τραγική σύμπτωση είναι ότι η απόφαση αυτή έρχεται λίγες μόνο μέρες μετά την εξαγορά με τυμπανοκρουσίες από τον Όμηρο των εγκαταστάσεων της ΔΕΛΤΑ στη Συδινή Ξάνθης. Να σημειωθεί βεβαίως, ότι η συνεργασία των 400 περίπου παραγωγών αιγοπρόβειου γάλακτος από την ευρύτερη ζώνη της Θράκης είχε αρχίσει πολύ νωρίτερα, σχεδόν εδώ και μια 4ετία, όταν η ΔΕΛΤΑ είχε διακόψει τις παραλαβές αιγοπρόβειου στην περιοχή, παραχώρησε μέρος των εγκαταστάσεων (Συδινή Ξάνθης) στον Όμηρο και κατά κάποιο τρόπο, έστειλε «προίκα» τους παραγωγούς στην τρικαλινή γαλακτοβιομηχανία.

Οι πληροφορίες θέλουν τους εκπροσώπους της θεσσαλικής γαλακτοβιομηχανίας να επαναβεβαιώνουν το τελευταίο διάστημα τη συμφωνία που υπήρχε με τους παραγωγούς και να διαβεβαιώνουν ότι η τιμή του 1,63 ευρώ το κιλό για το πρόβειο γάλα δεν πρόκειται να αλλάξει. Το μόνο που αφέθηκε ως ενδεχόμενο ήταν μια πιθανότητα η εξόφληση να καθυστερήσει λίγες μέρες, προφανώς λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων που είχε η γαλακτοβιομηχανία.

Όμως τα τιμολόγια της Πέμπτης (αργά το βράδυ) που πήραν στα χέρια τους οι κτηνοτρόφοι αποτέλεσαν κεραυνό εν αιθρία. Η τιμή που αναγράφονταν ως τιμή μονάδας (ανά κιλό) ήταν η ίδια, δηλαδή 1,63 ευρώ το κιλό, όμως στη βάση του τιμολογίου υπήρχε μια σοβαρή μείωση στην τελική εκκαθάριση η οποία αφορά στο σύνολο των παραγωγών της Θράκης και υπολογίζεται σε 15% κατ’ ελάχιστον.

Πιο συγκεκριμένα, σε μια εκκαθάριση της τάξεως των 20.000 ευρώ η τελική απομείωση είναι της τάξεως των 3.000 ευρώ.

Αν αυτό αντιπροσωπεύει το μέσο όρο των παραδόσεων από τους παραγωγούς της εν λόγω περιφέρειας, τότε η μηνιαία ζημιά για τους παραγωγούς είναι της τάξεως των 1.200.000 ευρώ και αντίστοιχο βέβαια το όφελος που καρπούται η βιομηχανία.

Το κακό είναι επίσης ότι χρόνο με το χρόνο λιγοστεύουν οι εναλλακτικές λύσεις πώλησης του προϊόντος που έχουν στη διάθεσή τους οι παραγωγοί και σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει μια αξιόπιστη συνεταιριστική μονάδα που να δίνει τον τόνο της αγοράς και να διασφαλίζει μέχρι ένα βαθμό τα συμφέροντα των κτηνοτρόφων.

Η αίσθηση που υπάρχει είναι επίσης ότι η διεξαγωγή των εθνικών εκλογών αφαίρεσε κατά κάποιο τρόπο το «δίχτυ ασφαλείας» που απλώθηκε το τελευταίο διάστημα για ευνόητους λόγους και έκανε τους εκπροσώπους της γαλακτοβιομηχανίας να είναι κάπως συγκρατημένοι στις μειώσεις των τιμών παραγωγού. Από δω και μπρος η εντύπωση που μεταφέρεται είναι ότι το ζήτημα των τιμών παραγωγού περνάει σε άλλη φάση και το κόστος των εξελίξεων θα περάσει εκ νέου στον «αδύναμο κρίκο».

Διευκρινήσεις από την πλευρά της γαλακτοβιομηχανίας Όμηρος

Εκπρόσωπος της γαλακτοβιομηχανίας επικοινώνησε με το Agronews παρέχοντας τις ακόλουθες διευκρινήσεις:

α) Η ποινή που επιβλήθηκε δεν αφορά το σύνολο των κτηνοτρόφων της Θράκης παρά μόνο τις περιπτώσεις εκείνων που βάσει των επίσημων μετρήσεων (ΕΛΟΓΚ) ευθύνονται για τα ελλιπή ποιοτικά χαρακτηριστικά και ειδικότερα για τα επίπεδα πρωτείνης του γάλακτος (κάτω του 12 που έχει τεθεί ως όριο).

β) Η ποινή που επιβλήθηκε δεν αναφέρεται στην εκκαθάριση του τελευταίου μήνα (Απρίλιος 2023) αλλά στο πρώτο τετράμηνο του έτους. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση στην εκκαθάριση δεν είναι της τάξεως του 15% (αυτό θα αντιστοιχούσε στις παραδόσεις του μήνα) αλλά πολύ μικρότερη (3-4%).

γ) Η βιομηχανία είχε ενημερώσει εγγράφως τους παραγωγούς για την αλλαγή πολιτική σε ότι αφορά στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των παραδόσεων και είχε ζητήσει απ’ αυτούς να μεριμνήσουν για τη βελτίωση της εικόνας των παραδόσεων, ώστε να μη βρεθούν αντιμέτωποι με ποινές στην εκκαθάριση.