Τυροκόμος

Αναβάθμιση βάσης δεδομένων σιτηρεσίων για βιωσιμότητα και βελτίωση βιοτικού επιπέδου

Στην ετήσια συνάντηση του Livestock Data for Decisions (LD4D) τον Δεκέμβριο του 2024, πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις για τη διερεύνηση λύσεων σχετικά με το κενό που υπάρχει στα συστήματα καταγραφής δεδομένων των ζωοτροφων. Συγκεκριμένα, έγινε αναφορά σε μια σημαντική συνεργασία μεταξύ του LD4D και του Πανεπιστημίου Cornell, η οποία θα εξετάσει το τοπίο των προκλήσεων που σχετίζονται με το συγκεκριμένο ζήτημα και θα εφαρμόσει λύσεις για την ύπαρξη προσβάσιμων δεδομένων για τις ζωοτροφές με ακριβή στοιχεία.

Τα ζώα καταναλώνουν μια ποικιλία τροφών, όπως δημητριακά, χόρτα, υποπροϊόντα καλλιεργειών και άλλα. Αυτός ο συνδυασμός χονδροειδών και συμπυκνωμένων ζωοτροφών ονομάζεται αλλιώς και σιτηρέσιο μικτής τροφής, και η καταγραφή του είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική και περιβαλλοντική απόδοση των κτηνοτροφικών συστημάτων. Ωστόσο, τα δεδομένα σχετικά με αυτά σε παγκόσμιο επίπεδο είναι περιορισμένα. 

Πιο αναλυτικά, τα δεδομένα σχετίζονται με το τι και πόσο καταναλώνουν τα ζώα, τη διατροφική αξία της τροφής, καθώς και τη διαθεσιμότητα και την εποχικότητά της. Αυτά τα δεδομένα είναι σημαντικά, καθώς μπορούν να προσφέρουν ουσιαστικές πληροφορίες που προωθούν τη δράση για το κλίμα, βελτιώνουν τα εισοδήματα των αγροτών και βοηθούν στον σχεδιασμό των μελλοντικών πόρων για τροφή.

Τα αξιόπιστα δεδομένα για τα σιτηρέσια μικτής τροφής είναι κρίσιμα για την κλιματική δράση, καθώς η σύνθεση των ζωοτροφών επηρεάζει άμεσα τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και η παραγωγή και μεταφορά τους ενδέχεται να δημιουργούν επιπλέον εκπομπές, καθιστώντας αδύνατη την ακριβή ποσοτικοποίηση των εκπομπών και την ανάπτυξη στρατηγικών μετριασμού.

Όπως ανέφερε η Mazganga Suzanna Mhone, από το Τμήμα Υγείας των Ζώων και Ανάπτυξης της Κτηνοτροφίας στο Μαλάουι «Όταν θελήσαμε να αναπτύξουμε την απογραφή για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αντιμετωπίσαμε προκλήσεις όσον αφορά τα δεδομένα σχετικά με τη διαθεσιμότητα ζωοτροφών, τις εποχιακές διακυμάνσεις των ζωοτροφών, την ποιότητα της σύνθεσης των ζωοτροφών και την αναλογία των ζωοτροφών ανάλογα με την παραγωγική φάση στην οποία βρίσκονται τα ζώα».

Ο Giuseppe Tempio, από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) τόνισε ότι μηχανισμοί κλιμάκωσης, όπως το Μοντέλο Περιβαλλοντικής Αξιολόγησης (GLEAM), μπορούν να βοηθήσουν στη συλλογή δεδομένων σχετικά με τη σύνθεση των σιτηρεσίων ανάλογα με τον τόπο και την εποχή, προκειμένου να υπολογιστεί καλύτερα ο κλιματικός αντίκτυπος των ζωοτροφών. Το GLEAM ποσοτικοποιεί τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κτηνοτροφίας στα διάφορα στάδια της αλυσίδας εφοδιασμού.

Η An Notenbaert από τη Συμμαχία για τη Βιοποικιλότητα και το CIAT μοιράστηκε μερικά από τα εργαλεία που προσφέρουν πληροφορίες σχετικά με τις ζωοτροφές, όπως το Feedipidia, το οποίο είναι ένα ανοιχτού κώδικα σύστημα πληροφόρησης που παρέχει δεδομένα για σχεδόν 1400 ζωοτροφές από όλο τον κόσμο.

Αν και αυτές οι προσεγγίσεις μέτρησης είναι ισχυρές, παραμένει το κενό όσον αφορά τα δεδομένα. Όπως ανέφερε ο John Mutua από το Πανεπιστήμιο της Εδιμβούργου, τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή για τα τις ζωοτροφές συχνά είναι γενικευμένα και, ως εκ τούτου, δεν είναι εφαρμόσιμα σε διάφορα περιβάλλοντα. Για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης, ο John Mutua παρουσίασε μια καινοτόμο προσέγγιση από την έρευνά του στην Κένυα. Η έρευνα αυτή επικεντρώνεται στην άντληση πληροφοριών σχετικά με τη σύνθεση των ζωωτροφών χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό δεδομένων που σχετίζονται με το περιβάλλον, όπως η αναλογία χρήσης της γης, με την κατανομή των καλλιεργειών και τις καλλιεργητικές περιόδους.

Παράλληλα, δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς μπορούν να υποστηρίξουν έρευνες που συλλέγουν και διατηρούν δεδομένα που αφορούν τις ζωοτροφές σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως για παράδειγμα, η Dr. Séga Ndao, από το Νεοζηλανδικό Κέντρο Ερευνών για τα Γεωργικά Αέρια του Θερμοκηπίου, μοιράστηκε το πρόγραμμα μέτρησης των αερίων του θερμοκηπίου της κτηνοτροφίας.

Η έλλειψη αξιόπιστων δεδομένων για τις ζωοτροφές περιορίζει τη δυνατότητα των χωρών να εξασφαλίσουν χρηματοδοτήσεις για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του κτηνοτροφικού τομέα, διότι ένας σημαντικός παράγοντας για τον σχεδιασμό στρατηγικών μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, είναι τα ακριβή δεδομένα για τις επιπτώσεις των ζωοτροφών στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Ενισχύοντας τη συλλογή των τιμών και καθιστώντας τις βάσεις δεδομένων για τις ζωοτροφές προσβάσιμες, οι κτηνοτρόφοι θα μπορέσουν να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους, αυξάνοντας τα εισοδήματά τους και το βιοτικό τους επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα θα γίνουν στοχευμένες δράσεις για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Με τη συνεργασία του LD4D και του Πανεπιστημίου Cornell, ξεκινάει και η συλλογή και οργάνωση μια αξιόπιστης και προσβάσιμης βάσης δεδομένων για τις ζωοτροφές. Τα πρώτα αποτελέσματα θα μοιραστούν οι ειδικοί του LD4D τον Απρίλιο του 2025.

Πηγή: livestockdata.org