Τυροκόμος

Αντιπαραθέσεων συνέχεια για το ΠΟΠ Χαλλούμι

Μιλώντας στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (CyBC) το πρωί της Τετάρτης, ο υφυπουργός Γεωργίας Ανδρέας Γρηγορίου δήλωσε ότι η συμφωνία η οποία υπογράφηκε τον Ιούλιο του περασμένου έτους από τους τυροκόμους, αιγοπροβατοτρόφους και κτηνοτρόφους έχει παραμείνει ανεφάρμοστη.

Δήλωσε ότι οι κτηνοτρόφοι και οι τυροκόμοι «δεν εφαρμόζουν πλήρως τη συμφωνία» και ότι το υπουργείο καταβάλλει προσπάθειες για να φέρει τα εμπλεκόμενα μέρη στο τραπέζι με στόχο την υπογραφή μιας νέας συμφωνίας για την επιβολή της αρχικής συμφωνίας.

Αυτή η συμφωνία, όπως ανέφερε, θα διασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή της αρχικής συμφωνίας και θα βοηθήσει στην εύρεση μιας φόρμουλας για τις τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του χαλλουμιού, η οποία θα είναι αποδεκτή από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Παρόλα αυτά, ανέφερε ότι η αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων «δεν λειτουργεί επί του παρόντος σε ένα υγιές ανταγωνιστικό περιβάλλον» και ο στόχος της κυβέρνησης είναι να προσπαθήσει να προωθήσει κάποιου είδους υγιές περιβάλλον για να επιτρέψει στη βιομηχανία να συντηρηθεί και να αναπτυχθεί.

Αργότερα το πρωί, ο διευθυντής του σωματείου κτηνοτρόφων, Νίκος Παπακυριάκου, δήλωσε ότι το σωματείο του είχε στείλει μια επιστολή στην κυβέρνηση τον Φεβρουάριο, επισημαίνοντας τα προβλήματα που είχε εντοπίσει κατά την εφαρμογή της συμφωνίας.

Παρά ταύτα, είπε, «η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη απαντήσει».

Δήλωσε ότι το υπουργείο Εμπορίου θα έπρεπε να είχε εκπονήσει και να θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο για την προώθηση των βοοειδών προϊόντων προκειμένου να αποφευχθεί η σπατάλη τους.

«Η ανεπαρκής χρήση των βοοειδών προϊόντων και η επιμονή μιας ενδεχόμενης διαίρεσης 50-50 μεταξύ αγελαδινού γάλακτος και αιγοπρόβειου γάλακτος στο χαλλούμι σχετικά με την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) θα προκαλούσε σπατάλη γάλακτος», ανέφερε.

«Τι πρέπει να κάνουμε το αγελαδινό μας γάλα; Να το πετάξουμε;», απάντησε.

Για το σκοπό αυτό ζήτησε μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο όσον αφορά την εφαρμογή του ΠΟΠ και την τελική σύνθεση του χαλλουμιού.

Επιπλέον δήλωσε ότι οι κτηνοτρόφοι «τιμωρούνται» καθώς τα πολιτικά κόμματα ήθελαν να «κλέψουν ψήφους» από εργαζόμενους σε άλλους κλάδους, επιτρέποντάς τους έτσι να παραμεληθούν.

Αποδέχτηκε ότι απαιτούνται κρατικές επενδύσεις για τη διατήρηση της αιγοπροβατοτροφίας, αλλά είπε ότι η κυβέρνηση «πρέπει να βρει έναν τρόπο να στηρίξει τους αιγοπροβατοτρόφους με έναν τρόπο που να τους επιτρέπει να αναπτυχθούν και να μην επιστρέφουν συνεχώς για περισσότερα χρήματα».

Ο επικεφαλής της ένωσης αιγοπροβατοτρόφων, Μάριος Γαλλάς, δήλωσε ότι οι κτηνοτρόφοι πρέπει να βρουν έναν τρόπο να διαφοροποιήσουν τα προϊόντα τους αντί να επιτρέψουν το γάλα να πάει χαμένο.

«Το αγελαδινό γάλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλα πράγματα, όπως το τυρί στη σχάρα», είπε, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή αυτή η πτυχή της κτηνοτροφίας στην Κύπρο είναι μη ανταγωνιστική καθώς τα προϊόντα αγελαδινού γάλακτος είναι πιο ακριβά από αυτά που παράγονται στην Πολωνία ή τη Ρουμανία.

Πηγή: cyprus-mail.com