Τυροκόμος

Από βουβαλινό γάλα νέο τυρί κρέμα που έρχεται το καλοκαίρι από την «Οικογένεια Μπέκα»

του Λεωνίδα Λιάμη

«Το καινούριο αλοιφώδες τυρί μας θα είναι από 100% βουβαλινό γάλα. Οι σχετικές δοκιμές είναι σε εξέλιξη κι υπολογίζουμε ότι θα είναι έτοιμο για να κυκλοφορήσει στην αγορά μέσα στο καλοκαίρι, είτε στις αρχές του φθινοπώρου του 2022», αποκάλυψε στην Agrenda ο ιδρυτής της οικογενειακής γαλακτο-τυροκομικής επιχείρησης, Γιάννης Μπέκας.

Όπως ανέφερε το προϊόν έρχεται να προστεθεί σε μια παλέτα κωδικών αποκλειστικά με πρώτη ύλη βουβαλινό γάλα, που περιλαμβάνει φρέσκο γάλα (πλήρες, ελαφρύ, σοκολατούχο), ζυμούμενα (κεφίρ, αριάνι), είδη ζαχαροπλαστικής (βανίλια, σοκολάτα, ρυζόγαλο, καζάν ντιπί, κεσκιούρ), κατάψυξης (παγωτό), τυροκομικά (λευκό τυρί, ημίσκληρο, γραβιέρα, μαλακά τυριά) και βούτυρο. Μάλιστα, ένα από τα τελευταία project της οικογένειας Μπέκα είναι η πρώτη ελληνικής παραγωγής «Bourrata», η οποία έχει κατακτήσει τον τίτλο του πιο «ταχυκίνητου» κωδικού της επιχείρησης, με παρουσία σε πολύ καλά restaurant σε όλη την Ελλάδα και σε φημισμένα ξενοδοχεία όπως η Μεγάλη Βρετάνια και ο Αστέρας Βουλιαγμένης, αλλά και με εξαγωγές σε αγορές στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων και το Μπαχρέιν. «Στέλνουμε κάποιους κωδικούς σε έναν τοπικό συνεργάτη και τη Bourrata μας την καταναλώνει και η βασιλική οικογένεια του εμιράτου», επισημαίνει ο κ. Μπέκας και σημειώνει ότι οι εξαγωγές καλύπτουν γύρω στο 40% του τζίρου.

Για την παραγωγή των προϊόντων της η «οικογένεια Μπέκα» εισκομίζει κι επεξεργάζεται, σε καθημερινή βάση, περίπου 1 τόνο βουβαλινό γάλα. «Έχουμε γύρω στους 7 συνεργαζόμενους παραγωγούς με εκτροφές στην περιοχή της Κερκίνης. Ο αριθμός τους, ωστόσο, ποικίλει. Μπορεί να πέσει στους 5 ή να ανέβει στους 9-10 και αυτό έχει να κάνει με δύο λόγους. Ο πρώτος, γιατί τα βουβάλια δεν έχουν γάλα όλο το χρόνο, οπότε έχουμε ένα rotation μεταξύ εκτροφών και ο δεύτερος έχει να κάνει με τις ανάγκες της αγοράς», εξηγεί. Όσον αφορά στην τιμή με την οποία αγοράζει το βουβαλινό γάλα, ο κ. Μπέκας ανέφερε ότι «ανάλογα με την ποιότητα, παίζει μεταξύ 1,20 και 1,30 ευρώ το κιλό. Από το να είμαστε τιμωροί του γάλακτος ή του παραγωγού, μπαίνουμε στη λογική να δίνουμε μπόνους. Όσο λιγότερο μικροβιακό φορτίο έχει το γάλα και ποιοτικό είναι, τόσο πιο ακριβά θα το πληρώνεται ο παραγωγός».