Τυροκόμος

Από το Παρίσι τα πρώτα βήματα μιας νέας τάσης που θέλει wine bar με πρωταγωνιστή το τυρί

Το δημοφιλές στους Παριζιάνους και τους επισκέπτες της πόλης wine bar  La Buvette, που έβαλε το λιθαράκι του στην ανάδειξη αυτού που πολλοί αποκαλούν «φυσικός οίνος» αποκτά ένα alter ego. Η Camille Fourmont, η σεφ-ιδιοκτήτρια του δημοφιλούς wine bar,  έχει στήσει ένα ολοκαίνουριο project, ονόματι Olga, για το οποίο ήδη μιλούν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, σε σχετικό αφιέρωμα των New York Times. Στο 12ο διαμέρισμα του Παρισιού λοιπόν, το Olga, είναι ένα wine bar που εστιάζει προτίστως στο τυρί κι έπειτα στο κρασί. «Την τελευταία δεκαετία, το φυσικό κρασί έχει γίνει πολύ mainstream» λέει η Fourmont, συμπληρώνοντας «εδώ και αρκετό καιρό δυσκολεύομαι να ταυτιστώ με το κίνημα».

Κάπως έτσι, η διάσημη σεφ, έβαλε μπρος μια προσπάθεια μέσα από την οποία φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα ρεύμα γύρω από τα artisanal, χειροποίητα και δυσεύρετα τυριά.

Η πλειοψηφία των τυριών θα είναι γαλλικά, όπως το tome από την Jura και το Savoie ή blue από την Auvergne.  Το Olga θα έχει ένα πιο συντηριτικό ύφος συγκριτικά με το La Buvette ως προς τη διαρρύθμιση του: Τα σκεύη σερβιρίσματος θα είναι κυρίως βίντατζ, μαζί με κάποια κεραμικά που έχει φτιάξει η ίδια η Fourmont. Ο χώρος έχει μόνο 6 θέσεις, παρόλο που έχει χώρο για 10 άτομα σε όρθια θέση και μια μικρή βεράντα για 12 άτομα. Σε αντίθεση με πολλά απ΄τα αντίστοιχα “bar à vin” που είναι ανοιχτά μόνο το βράδυ και παραμένουν συχνά κλειστά τις Κυριακές ή τις Δευτέρες, το Olga θα υποδέχεται καθημερινά επισκέπτες από νωρίς το μεσημέρι για κρασί, τυριά και συνοδευτικά. Μπουκάλια, τυριά και κλασικά συνοδευτικά (όπως τσάτνεϊ, κράκερ και πίκλες) θα είναι διαθέσιμα όλη μέρα.