Τυροκόμος

Από το τυρί στα γαλακτοκομικά η Καρακάνας μετά την εξαγορά της «Νέας Δημητριάς»

Του Γιώργου Λαμπίρη

Όπως λέει ο επικεφαλής της εταιρείας, Τυροκομείο Καρακάνας, Παναγιώτης Καρακάνας, «προχωρήσαμε στην εξαγορά της συγκεκριμένης τοπικής εμβέλειας επιχείρησης, η οποία δραστηριοποιείται στο Βόλο από το 1958. Αναλογιστείτε ότι εμείς υπήρξαμε μεταγενέστεροι ως προς την δραστηριοποίησή μας στην τυροκομία, καθώς ξεκινήσαμε το 1970».

«Μετά τη συγκεκριμένη κίνηση έχουμε την δυνατότητα να παντρέψουμε την εταιρεία μας και το δίκτυο πωλήσεών μας με την νεοαποκτηθείσα επιχείρηση, διευρύνοντας το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων μας», συμπληρώνει ο κύριος Καρακάνας.

Κεφίρ, γιαούρτι και σειρά γαλακτοκομικών στη γκάμα της – Είσοδος στα βιολογικά

Πλέον η Καρακάνας προσθέτει στη γκάμα της μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη μία σειρά γαλακτοκομικών προϊόντων όπως είναι το γιαούρτι, τα επιδόρπια όπως η κρέμα και το ρυζόγαλο, τα κρεμοζελέ, η κρέμα καραμελέ, τα οποία παρασκευάζονται με πρώτη ύλη το αγελαδινό γάλα.  Να σημειωθεί ότι εκτός των άλλων η οικογενειακή επιχείρηση εισήλθε και στην παραγωγή βιολογικών προϊόντων από κατσικίσιο γάλα όπως ρυζόγαλο και κρέμα, αλλά και το κεφίρ. Το κεφίρ διατίθεται σε υγρή μορφή σε μπουκάλι καθώς και κεφίρ γιαούρτι, που παράγεται με την καλλιέργεια του κεφίρ.

Το τυροκομείο Καρακάνα βρίσκεται στο Στεφανοβίκειο και το γαλακτοκομείο στο Βόλο, ενώ η ζώνη γάλακτος εντοπίζεται στην περιοχή γύρω από τη λίμνη Κάρλα αλλά και από στην ευρύτερη περιοχή πέριξ του Βόλου. «Τα τυροκομικά μας προϊόντα διατίθενται ήδη στην Αττική τα τελευταία χρόνια, ενώ και τα γαλακτοκομικά της Νέας Δημητριάδος, έχουν παρουσία με όλα τα βιολογικά προϊόντα στην αλυσίδα καταστημάτων, Βιολογικό Χωριό», λέει ο Παναγιώτης Καρακάνας. Η τυροκομική μονάδα προμηθεύει επί του παρόντος όλες τις μεγάλες αλυσίδες που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας όπως ο Σκλαβενίτης, η ΑΒ Βασιλόπουλος, τα My market, τα Market In. Στόχος είναι να εισάγει και τα γαλακτοκομικά της προϊόντα στις συγκεκριμένες αλυσίδες, ενώ ήδη έχει κάνει το βήμα εισόδου στα ψυγεία του Μασούτη και των Market In.

Στο πλάνο η παραγωγή και βιολογικών τυροκομικών προϊόντων

Στα επόμενα βήματα είναι και η ανάπτυξη τυροκομικών προϊόντων από βιολογικό γάλα όπως το μανούρι και το κατσικίσιο τυρί. Η συγκεκριμένη κίνηση θα σηματοδοτήσει την δραστηριοποίηση σε έναν νέο τομέα που παρουσιάζει ευρεία ανάπτυξη πωλήσεων και καταναλωτική ζήτηση το τελευταίο χρονικό διάστημα. Όπως αναφέρει ο Παναγιώτης Καρακάνας, επιδίωξη της τυροκομίας με έδρα την Μαγνησία είναι να εισέλθει στα δίκτυα πώλησης καταστημάτων βιολογικών προϊόντων.

Αυτό που επίσης εξετάζεται είναι η χρήση εναλλακτικών γλυκαντικών συστατικών που θα υπηρετούν ένα πιο υγιεινό πρότυπο διατροφής. Σε αυτό το πλαίσιο διερευνάται για παράδειγμα η χρήση γλυκαντικών συστατικών όπως είναι η στέβια, στα επιδόρπια όπως είναι η κρέμα ή το ρυζόγαλο.

Ο Παναγιώτης Καρακάνας είναι τρίτης γενιάς τυροκόμος στην οικογενειακή επιχείρηση. Την αρχή έκανε ο παππούς του ο οποίος ήταν κτηνοτρόφος και ταυτόχρονα έκανε περιορισμένου βεληνεκούς παραγωγή τυροκομικών προϊόντων. Η οικογένεια με καταγωγή από την Κοζάνη, μετοίκησε στο Βόλο το 1970, όπου δημιούργησε την πρώτη της παραγωγική εγκατάσταση και συστήθηκε η Τυροκομεία Καρακάνας.

Ανάμεσα στα προϊόντα που παράγει είναι το κασέρι με μαύρο σκόρδο και το κασέρι με κάνναβη, τα οποία προσδίδουν ένα καινοτόμο αποτύπωμα στην τυροκομία Καρακάνα. Ανάμεσα στα τυροκομικά που παράγει ευρύτερα είναι η φέτα ΠΟΠ, το κασέρι και το κεφαλοτύρι.