Ένα… αόρατο χέρι εξακολουθεί, όπως αποδεικνύεται, να εμποδίζει την ενεργοποίηση του προγράμματος, παρότι εδώ και σχεδόν τρία χρόνια το έχουν εξαγγείλει δύο υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ στη χρησιμότητά του για την καταπολέμηση αθέμιτων πρακτικών, έχει αναφερθεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο περίπτερο του ΥπΑΑΤ στη ΔΕΘ του 2021.
Τα ερωτηματικά για την παρατηρούμενη κωλυσιεργία στην υπόθεση του «Άρεμις ΙΙ» αποκτούν χαρακτήρα μεταφυσικό, εάν λάβει κανείς υπόψη του ότι την ψηφιοποίηση της ελληνικής ζώνης γάλακτος, αλλά και των εισαγωγών, ως λύση για την αντιμετώπιση των παραβατικών συμπεριφορών στην αλυσίδα αξίας του γάλακτος την έχουν αγκαλιάσει όλοι οι εμπλεκόμενοι, από τον ΣΕΚ και την ΠΕΚ, μέχρι και τον ΣΕΒΓΑΠ.
Η πιλοτική εφαρμογή του συστήματος ιχνηλάτησης της πορείας του γάλακτος, «Άρτεμις ΙΙ» επί δύο χρόνια σε 200 εκτροφές αιγοπροβάτων και αγελάδων, δύο συνεταιρισμών στη Θεσσαλία, έπαιξε καθοριστικό ρόλο, καθώς απέδειξε πως μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική και να βοηθήσει να γίνει καλύτερη και πιο αξιόπιστη η αγορά γάλακτος και τυροκομικών προϊόντων, όπως είναι η ΠΟΠ φέτα.
«Αυτό που λείπει είναι να διαμορφωθεί το νομοθετικό πλαίσιο. Να υπογραφεί μια Υπουργική Απόφαση ή μια Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία θα καταστήσει υποχρεωτική την εφαρμογή του ΑΡΤΕΜΙΣ ΙΙ από όλους τους εμπλεκόμενους», τονίζει πηγή. Κατόπιν η ευθύνη θα πάει στον ΕΛΓΟ – Δήμητρα, που έχει πάρει την πρωτοβουλία να «στήσει» την αναβαθμισμένη εκδοχή του «Άρτεμις», για να το υλοποιήσει. Αναφορές προ 3ετίας από στελέχη του Οργανισμού έλεγαν πως θα χρειαστούν 14 μήνες για να λειτουργήσει σε όλη τη χώρα, με κόστος 1,5 εκατ. ευρώ, που θα καλυφθούν από τις εισφορές των κτηνοτρόφων.