Τυροκόμος

Αύξηση παραγωγής τυριού και μείωση βουτύρου το πρώτο τρίμηνο του έτους

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, η διαθεσιμότητα γαλακτοκομικών προϊόντων στην ΕΕ παρουσίασε ποικίλες τάσεις, με τα περισσότερα προϊόντα να παρουσιάζουν αύξηση της προσφοράς. Οι παραδόσεις γάλακτος στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 1,5% σε ετήσια βάση, φθάνοντας τα 35,29 δισεκατομμύρια λίτρα, γεγονός που ενίσχυσε την παραγωγή τυριού, η οποία επωφελήθηκε από τις υψηλότερες παραδόσεις γάλακτος και το μειωμένο κόστος επεξεργασίας λόγω χαμηλότερων τιμών ενέργειας. Αντίθετα, η παραγωγή βουτύρου και αποβουτυρωμένου γάλακτος σε σκόνη (SMP) παρέμεινε υποτονική, με τη μείωση της προσφοράς βουτύρου να αποδίδεται σε χαμηλότερους ρυθμούς παραγωγής και υψηλότερες τιμές της κρέμας γάλακτος.

Ο τομέας των τυριών γνώρισε θετική πορεία με τις προμήθειες να αυξάνονται λόγω της ενισχυμένης παραγωγής και της καλής ζήτησης στο λιανικό εμπόριο. Η διαθεσιμότητα αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη αυξήθηκε κατά 9,0% ετησίως λόγω της αύξησης των εισαγωγών κατά 19,6%, παρά τη μείωση των εξαγωγών κατά 11,0% λόγω μειωμένης ζήτησης από την Κίνα, τη Νότια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και άλλες ασιατικές χώρες. Η παραγωγή πλήρους γάλακτος σε σκόνη παρέμεινε σταθερή.

Σύμφωνα με τις τελευταίες βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ΕΕ, οι παραδόσεις γάλακτος αναμένεται να αυξηθούν κατά 0,4% το 2024, οδηγώντας σε αύξηση της παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων. Ωστόσο, η υποτονική παγκόσμια ζήτηση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις εξαγωγές. Οι μακροοικονομικές συνθήκες και οι πολιτικές κατευθύνσεις σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία, καθώς και οι αυξανόμενες νομοθετικές πιέσεις για περιβαλλοντικούς στόχους και καλύτερη μεταχείριση των ζώων, θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν το τοπίο της γαλακτοβιομηχανίας

Πηγή: AHDB