Τυροκόμος

Αύξηση 15,5% της αξίας εξαγωγών για το ΠΟΠ Gorgonzola το 2023

Με 1.785.167 συσκευασίες, η Ευρωπαϊκή Ένωση απορροφά μεγάλο μέρος των εξαγωγών. Το μερίδιο που κατευθύνεται στις δύο πρώτες χώρες εισαγωγής συνολικά, τη Γαλλία (485.803 συσκευασίες) και τη Γερμανία (442.800), παραμένει ουσιαστικά σταθερό, ακολουθούμενο από την Ισπανία (155.164), η οποία καταγράφει αύξηση 8%. Εξαιρετικές επιδόσεις από τη Βόρεια Μακεδονία (+89%), τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (+51%), τη Νορβηγία (+40%), την Ουκρανία (+28%) και την Πολωνία (+15%).

Οι εξαγωγές τυριού ΠΟΠ Γκοργκοντζόλα προς τον υπόλοιπο κόσμο αυξάνονται κατά 2,9%, φθάνοντας τις 296.583 συσκευασέις . Πέρυσι, 85.465 εξ αυτών κατέηξαν στην Ελβετία. Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο αυξάνεται και πάλι (+8%) για πρώτη φορά μετά το Brexit, εισήγαγε 44.347 συσκευασίες.

Εξωκοινοτικά η Ιαπωνία επιβεβαιώνει για τρίτη συνεχή χρονιά ότι είναι ο κορυφαίος εισαγωγέας εκτός ΕΕ (44.482 σχήματα), με αύξηση 15%, ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ (32.738, +1,56%). Εξαιρετικές και οι επιδόσεις από την Ινδονησία (+147%), την Κόστα Ρίκα (+48%), το Χονγκ Κονγκ (+40%).

Για όσους δεν γνωρίζουν, το Gorgonzola είναι ένα μπλε τυρί που παράγεται στην Ιταλία από αγελαδινό γάλα. Πρόκειται για ένα ΠΟΠ τυρί που προέρχεται από την επαρχία του Μιλάνου και οι ιστορικές περιοχές παραγωγής του είναι οι επαρχίες του Μιλάνου, του Κόμο, της Παβία και της Ναβόρα.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το 7ο τεύχος του Τυροκόμου