Τυροκόμος

Ζώνη γάλακτος και καθετοποίηση από Αγρογάλ με στόχο την τυροκόμηση

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης επένδυσης, ο Συνεταιρισμός των Μετεώρων, γνωστός ευρύτερα ως «Αγρογάλ», απέκτησε τόσο το εργοστάσιο ζωοτροφών, το οποίο θα αυξήσει την παραγωγική του δυναμική σε αυτόν τον τομέα με στόχο την τροφοδότηση των 80 μελών – παραγωγών του, αλλά και την πώληση ποσοτήτων ζωοτροφών στην αγορά. Ταυτόχρονα, απέκτησε και τον σταθμό συγκέντρωσης γάλακτος της πρώην ΕΑΣ Καλαμπάκας, γεγονός που σύμφωνα με τον πρόεδρο της «Αγρογάλ», Δημήτρη Κόττη, δίνει την δυνατότητα οργάνωσης και συγκέντρωσης της πολυδιασπασμένης αυτή τη στιγμή ζώνης γάλακτος του Συνεταιρισμού.

 

Καθετοποίηση της παραγωγής και παραγωγή τυροκομικών

«Μέσα από αυτό το βήμα θα πετύχουμε την καθετοποίησή μας που θα μας οδηγήσει αμέσως μετά στην δημιουργία μονάδας για την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων, προσφέροντας ταυτόχρονα υπεραξία στην πρώτη ύλη των συνεργαζόμενων κτηνοτρόφων», λέει ο Δ. Κόττης.

«Αυτή τη στιγμή σχεδιάζουμε να στήσουμε τη μονάδα συγκέντρωσης για την δημιουργία της ζώνης αιγοπρόβειου γάλακτος. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να καθετοποιήσουμε την παραγωγή μας, διαθέτοντας τον νεοαποκτηθέντα σταθμό συγκέντρωσης γάλακτος», επισημαίνει ο ίδιος.

Από τα συνολικά 80 µέλη – κτηνοτρόφους που αριθμεί ο Συνεταιρισμός, τα 20 ασχολούνται µε τη φυτική παραγωγή και την παραγωγή καλαµποκιού, κριθαριού και σιτηρών ποσότητες που ακολούθως διοχετεύονται στους κτηνοτρόφους ως πρώτη ύλη για ζωοτροφές. Τα υπόλοιπα 60 μέλη δραστηριοποιούνται στη γαλακτοπαραγωγή, ενώ η πρώτη ύλη διοχετεύεται στη βιοµηχανία. Οι ράτσες που εκτρέφονται είναι χιώτικες και καραγκούνικα, ενώ οι κτηνοτροφικές µονάδες βρίσκονται στις περιοχές Καλαµπάκας, Τρικάλων και Καρδίτσας.

Η Αγρογάλ σε αριθμούς

Κύκλος εργασιών: 3 εκατ. ευρώ

Μέλη: 80

Ετήσια παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος: 15.000 τόνοι