Τυροκόμος

Βελτιώνονται οι προοπτικές στο γάλα, μειωμένα κόστη ζωοτροφών διεθνώς βλέπουν οι ειδικοί

Σύμφωνα με την τρίμηνη πρόβλεψη αγοράς που εξέδωσε η ολλανδική Rabobank, η αγορά γαλακτοκομικών θα φτάσει σε ένα νέο επίπεδο ισορροπίας το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Κατά το πρώτο εξάμηνο, η παραγωγή γάλακτος θα παραμείνει χαμηλότερη σε σχέση με το 2023, όμως η κατάσταση θα διαφοροποιηθεί πλήρως στη συνέχεια, όταν και θα συγκομιστεί η σοδειά ζωοτροφών του 2024.

Τους τελευταίους μήνες, η χαμηλότερη παραγωγή γάλακτος εξουδετερώθηκε σχετικά από την υποτονική παγκόσμια ζήτηση, οπότε οι τιμές παρέμειναν σε σχετική ισορροπία. Κοιτάζοντας μπροστά, ωστόσο, η Rabobank βλέπει αυξανόμενες ενδείξεις ότι η ζήτηση βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Οι χειρότεροι από τους φόβους για ύφεση έχουν περάσει σε ορισμένες χώρες, και ενώ η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα είναι πιθανότατα υποτονική, οι συνολικές προοπτικές είναι ελαφρώς βελτιωμένες.

Το χαμηλό επίπεδο των παγκόσμιων αποθεμάτων γαλακτοκομικών προϊόντων, σημαίνει ότι οποιοδήποτε σοκ στην προσφορά ή αλλαγή στη ζήτηση παρουσιάζει ανοδικό κίνδυνο τιμών για τους τελικούς χρήστες γαλακτοκομικών προϊόντων όσο και περιθώριο κέρδους για τους γαλακτοπαραγωγούς.

Το χαμηλότερο αναμενόμενο κόστος ζωοτροφών και οι βελτιωμένες προοπτικές για τα περιθώρια κέρδους θα οδηγήσουν τελικά στην αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής γάλακτος το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Πιθανότατα δεν θα είναι μια χρονιά με έσοδα ρεκόρ σημειώνει η Rabobank, όμως σίγουρα η συγκρατημένη κερδοφορία είναι κάτι που προσμένουν όλοι.