Τυροκόμος

Γαστρονομικοί θησαυροί στο 14ο Cheese 2023 στη Μπρα της Ιταλίας

Αυτή η εκδήλωση, που φθάνει στην 14η της έκδοση, αποτελεί την ιδανική ευκαιρία για τους λάτρεις των τυριών να ανακαλύψουν τα υπέροχα δείγματα και την μαγευτική γαστρονομική βιοποικιλότητα.

Το Cheese 2023, οργανωμένο από την Slow Food και την πόλη της Μπρα με την υποστήριξη της περιφέρειας της Πιεμόντε, δίνει έμφαση στη στο γάλα που προέρχεται από ζώα ελευθέρας βοσκής. Η εκδήλωση αντιπροσωπεύει τη δέσμευση της Slow Food στο να προωθεί την αγροτική ζωή στις περιθωριακές περιοχές, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες και παρουσιάζοντας στο κοινό προϊόντα υψηλής ποιότητας.

Τα «Εργαστήρια της Γεύσης» (Laboratori del Gusto) προσφέρουν στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να ανακαλύψουν μια ευρεία ποικιλία από τυριά από νωπό γάλα που παράγονται από μικρούς παραγωγούς. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα από διάφορα μέρη της Ιταλίας και του κόσμου. Πράγματι, θα παρουσιαστούν τυριά που παράγονται στις Αστούριες, στην Ολλανδία, στη Σλοβακία, στον Καναδά, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Αυστραλία. Επιπλέον, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να συναντήσουν από κοντά ορισμένους από τους 100 παραγωγούς από όλο τον κόσμο που έχουν πιστοποιηθεί από την Slow Food με ένα Presidio.

Επιπλέον, τα προϊόντα θα συνοδεύονται από εξαιρετικά ιταλικά κρασιά. Για παράδειγμα, τα κρασιά από την περιοχή Roero της Πιεμόντε θα συνδυαστούν με τα προϊόντα του τυροκομείου Di Nucci στο Μολίζε. Tα σπέσιαλ τυριά από τη Σαρδηνία, από την άλλη, θα ταιριάζουν τέλεια με τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα από υπαραιωνόβια ελαιόδεντρα, ενώ τα μέλια συνεχίζουν να αποτελούν το τέλειο συνοδευτικό για τα φρέσκα και ώριμα τυριά.

«Εργαστήρια της Γεύσης»

Στο Cheese 2023, δεν θα λείψουν τα «Εργαστήρια της Γεύσης»: πραγματικά αισθητικά ταξίδια για να την ανακάλυψη των ιταλικών γαλακτοκομικών προϊόντων. Κάθε εργαστήριο προσφέρει μια μοναδική εμπειρία, συνδυάζοντας τα πιστοποιημένα τυριά της Slow Food με εξαιρετικά κρασιά από διάφορες περιοχές της Ιταλίας.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου που είναι αφιερωμένο στα τυριά των Άλπεων, θα υπάρχει η δυνατότητα για την δοκιμή σπεσιαλιτέ όπως το «bleu de Queyras» και το «toma di pecora brigasca» και τα δύο πιστοποιημένα από την Slow Food. Αυτά τα τυριά αντιπροσωπεύουν τη συνάντηση μεταξύ της ιταλικής και της γαλλικής τυροκομίας και δημιουργούν στον ουρανίσκο μια μοναδική συμφωνία γεύσεων.

Στα εργαστήρια που είναι αφιερωμένα στα τυριά που παράγονται στους πρόποδες του Μονβίζο, μπορεί κάποιος να ανακαλύψει τις παραγωγές μερικών οικογενειών που, ακολουθώντας αρχαίες παραδόσεις, δημιουργούν το «toumin dal mel». Αυτό το τυρί αποτελεί έναν αληθινό θησαυρό της γαστρονομίας, που παράγεται κυρίως από γυναίκες που εδώ και αιώνες με αγάπη και αφοσίωση συνεχίζουν αυτήν την αρχαία τυροκομική τέχνη.

Πηγή: mole24.it