Το ζήτημα της υγείας των ζώων και των επιζωοτίων που έχουν αφανίσει τις εκτροφές σε ορισμένες περιοχές της χώρας, όπως για παράδειγμα στον Έβρο, απασχολούν την ελληνική κτηνοτροφία και ειδικότερα την αιγοπροβατοτροφία το τελευταίο εξάμηνο. Πέρα από τις επιζωοτίες, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με χρόνια καχεξιογόνα νοσήματα, τα οποία είναι πλέον ο κανόνας σε κάθε εκτροφή.
Με την πλειοψηφία των εκτροφών να χαρακτηρίζεται από προχειρότητα και σε πολλές περιπτώσεις οι σταβλικές εγκαταστάσεις να είναι παντελώς ακατάλληλες για την εκτροφή ζώων, θίγονται θέματα ευζωίας των ζώων, για τα οποία ούτε μηχανισμοί ούτε νομικό πλαίσιο για έλεγχο της κατάστασης στις εκτροφές υπάρχουν. Ως εκ τούτου, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις καταπόνησης και εκδήλωσης υποκλινικών νοσημάτων, οι οποίες μεν έχουν άμεσες επιπτώσεις στη παραγωγικότητα των ζώων και κατ’ επέκταση στην οικονομικότητα και τη βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών μονάδων, αλλά περνάνε στην αφάνεια.
Υπάρχει η τάση για μείωση του αριθμού των εκτροφών, λόγω του χαμηλού ρυθμού αντικατάστασης νέων κτηνοτρόφων και αύξηση του μεγέθους όσων διατηρούνται, μέσω γενετικής βελτίωσης και ανάπτυξης της δυνατότητας παραγωγής ζώων αντικατάστασης με υψηλό γενετικό δυναμικό και ανθεκτικότητα σε νοσήματα, τα οποία με βάση τα τωρινά κοινωνικοοικονομικά δεδομένα μόνο οι εντατικές εκμεταλλεύσεις θα μπορούν να ανταπεξέλθουν. Για τις ημιεντατικού τύπου εκμεταλλεύσεις, οι οποίες βασίζονται ως επί το πλείστο σε επιδοτήσεις, θα πρέπει να οργανωθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης, όπως προγράμματα διαρκούς επιμόρφωσης για τις νέες τεχνολογίες και τις καινοτόμες εφαρμογές στην κτηνοτροφία.
Σχετικά με αυτό, ο Δρ. Γιώργος Αρσένος, καθηγητής στο Τμήμα Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με αφορμή την ημερίδα στη ZOOTECHNIA 2025 με θέμα «Εξωτικά νοσήματα μικρών μηρυκαστικών στην Ελλάδα και διαχείριση αυτών», που διοργανώθηκε από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, δήλωσε πως «Σήμερα υπάρχει εξάρτηση για εισαγωγές, κυρίως από τη Γαλλία και Ισπανία. Στην Ελλάδα το θέμα της αναπαραγωγής αποτελεί την “αχίλλειο πτέρνα” της εκτροφής των μικρών μηρυκαστικών. Πρέπει να λυθεί με πρωτοβουλία των κτηνοτρόφων και των συνεταιρισμών τους. Αυτοί πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για οργάνωση ολοκληρωμένων προγραμμάτων γενετικής βελτίωσης».
Σχετικά με την επιτροπή για τα κρούσματα πανώλης
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησε στη σύσταση και συγκρότηση Ομάδας Εργασίας με αντικείμενο την αποτύπωση και ανάλυση του τρόπου εισόδου και διάδοσης της νόσου της πανώλης μικρών μηρυκαστικών στη χώρα, με απόφαση η οποία δημοσιεύτηκε στις 29 Οκτωβρίου 2024. Μέλος της 12μελούς αυτής επιτροπής είναι και ο κ. Αρσένος, ο οποίος όμως αναφέρει ότι δεν συνεδρίασε ποτέ και δεν γνωρίζει τους λόγους που δεν έγινε κάποια συνεδρίαση.
«Με επιστολή μου προς το ΥΠΑΑΤ στις 15-11-2024 ζήτησα μια σειρά από στοιχεία ώστε ως μέλος αυτής της επιτροπής να μπορέσω να εκφράσω μια επιστημονική άποψη. Δυστυχώς, καμία απάντηση δεν δόθηκε και κανένα στοιχείο δεν κοινοποιήθηκε. Η επιτροπή ουσιαστικά έμεινε στα χαρτιά» αναφέρει, συμπληρώνοντας ότι στο πανεπιστήμιο, μέσα από την έρευνα και τη συσσώρευση επιστημονικής γνώσης, διερευνώνται λύσεις για τυχόν προβλήματα που ανακύπτουν και ειδικά στο θέμα των νοσημάτων που ταλανίζουν το ζωικό κεφάλαιο στις εκτροφές μικρών μηρυκαστικών, έχουν διαχρονικά προταθεί λύσεις κατά περίπτωση.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ