Τυροκόμος

Για τους κτηνοτρόφους τα 90 από τα 110 εκατ. ευρώ της ΚΑΠ για έκτακτες ενισχύσεις

Η τελευταία αναφορά στην επικείμενη στήριξη προκύπτει έπειτα από συνάντηση του βουλευτή Λάρισας της ΝΔ, Μάξιμου Χαρακόπουλου με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σίμο Κεδίκογλου. Από σχετική ανακοίνωση, προκύπτει ότι από τα 110 εκατ. ευρώ τα οποία ανακοίνωσε προ ολίγων ημερών στην Καρδίτσα ο υπουργός Γιώργος Γεωργαντάς, τα 71 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων. Στο ποσό αυτό συμπληρώνονται επιπλέον 19 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους για να διαμορφωθεί το τελικό κονδύλι των 90 εκατ. ευρώ που θα διατεθεί μέσω του επικείμενου Μέτρου 21.

Σύμφωνα με την ενημέρωση στον κυβερνητικό βουλευτή οσονούπω επίκειται η απόφαση από τα ευρωπαϊκά όργανα για την πρόταση έκτακτης ενίσχυσης της κτηνοτροφίας, μέσω του ΠΑΑ. Βάση αυτής, θα διατεθούν κονδύλια που θα κατευθυνθούν στους κτηνοτρόφους και υπολογίζεται ότι πέραν των ευρωπαϊκών πόρων που αναμένεται να ανέλθουν στα 71 εκατ. ευρώ, με την εθνική συμμετοχή (18-19 εκατ. ευρώ) η συνολική στήριξη του κλάδου θα αγγίξει τα 90 εκατ. ευρώ.

Άλλωστε, στο ίδιο πλαίσιο μετριασμού των επιπτώσεων της Ουκρανικής κρίσης που προβλέπει ο Κανονισμός 2022/467, θα υπάρξουν μέτρα ύψους 26 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του τομέα των οπωροκηπευτικών και του σταφυλιού -οινοποιήσιμου στα νησιά- αλλά και επιτραπέζιου.

Στήριξη στην πραγματική παραγωγή

Ο Θεσσαλός πολιτικός, μετά από ενημέρωση που είχε από κτηνοτρόφους, αλλά και από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Γιάννη Γκουρομπίνο, για την δυσχερή θέση που έχουν περιέλθει από την εκτίναξη των τιμών σε ζωοτροφές και ενέργεια, επεσήμανε στην ηγεσία του υπουργείου ότι για να υπάρξει άμεσα ρευστότητα για την αγορά ζωοτροφών, οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για οικονομική αρωγή πρέπει να επισπευσθούν το συντομότερο δυνατό. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η όποια στήριξη θα πρέπει να δοθεί στην πραγματική παραγωγή, η οποία δέχεται το βάρος των αυξήσεων.

Όχι ζωοτροφές για βιοκαύσιμα

Επιπλέον μεταφέρθηκαν στη πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ οι παραινέσεις κτηνοτρόφων να υπάρξουν οι ενδεδειγμένες ενέργειες, ώστε να αποκλειστεί κάθε πιθανότητα χρησιμοποίησης ζωοτροφών, όπως το καλαμπόκι, σε μονάδες παραγωγής βιοκαυσίμων, καθώς έτσι δημιουργείται τεχνητή έλλειψη στην αγορά που πιέζει προς τα πάνω τις τιμές τους.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον προβληματισμό των κτηνοτρόφων σχετικά με τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων σε βοσκότοπους μεταφέροντας τις ενστάσεις τους για την απώλεια γης που είναι θεμελιώδους σημασίας για την διατήρηση της περιβαλλοντικής ισορροπίας και του ζωικού κεφαλαίου.

Ολόκληρη η σχετική ανακοίνωση του βουλευτή Λάρισας διαθέσιμη εδώ

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Εξαγγελία Γεωργαντά από Καρδίτσα για 110 εκατ. έκτακτες ενισχύσεις

Άμεσα 110 εκατ. από ενωσιακούς πόρους θα διατεθούν για τη στήριξη των αγροτοκτηνοτρόφων όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς κατά τη διάρκεια περιοδείας του στην περιοχή της Καρδίτσας, με τη μερίδα του λέοντος των πόρων να κατευθύνεται στην ενίσχυση των κτηνοτρόφων για την αγορά ζωοτροφών.

Αν και ο υπουργός δεν προχώρησε σε εξειδίκευση των μέτρων και ειδικά στην κατανομή του συνολικού ποσού των 110 εκατ. ευρώ, είναι γνωστό ότι το μεγαλύτερο κομμάτι των κοινοτικών κονδυλίων θα κατευθυνθούν προς τους κτηνοτρόφους μέσω του Μέτρου 21.

Από το ποσό αυτό, αφαιρούνται τα 26 εκατ. που αναλογούν στο αποθεματικό κρίσης, το οποίο όπως ανακοινώθηκε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, θα διατεθεί για την ενίσχυση Ομάδων Παραγωγών στον τομέα των φρούτων και λαχανικών, οι παραγωγοί οίνου νησιών, η σταφίδα και η παραγωγή βιολογικού επιτραπέζιου σταφυλιού. Το υπόλοιπο είναι 84 εκατ. ευρώ τα οποία όπως φαίνεται αφορούν στο μέτρο 21, το οποίο σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά προορίζεται για ενισχύσεις στον κλάδο της κτηνοτροφίας. Πρόκειται για επιπλέον 10 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το ποσό που ακουγόταν νωρίτερα ότι είναι διαθέσιμο στο ταμείο των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού υπενθυμίζεται πως ο αρχικός προγραμματισμός μιλούσε για 100 εκατ. ευρώ κοινοτικών ενισχύσεων (74 εκατ. από το Μέτρο 21 και 26 εκατ. από το αποθεματικό κρίσης).

Σε ό,τι αφορά στο Μέτρο 21 των 84 εκατ. ευρώ, το ενδεχόμενο αξιοποίησης του μοντέλου των συνδεδεμένων για τον υπολογισμό των ενισχύσεων στους δικαιούχους κτηνοτρόφους φαίνεται να είναι το επικρατέστερο, έπειτα και από σχετικό πλάνο που κατέθεσε η ΕΘΕΑΣ στο υπουργείο. Σε περίπτωση που πράγματι το υπουργείο κινηθεί κατ΄αυτόν τον τρόπο, τότε αναμένεται μια ενίσχυση της τάξης των 12 ευρώ το κεφάλι στα αιγοπρόβατα και των 120 ευρώ στις αγελάδες, σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της Agrenda.

Σημειώνεται ότι τον Γιώργο Γεωργαντά στην Καρδίτσα συνόδευσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας και ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός.

Μεταξύ άλλων, η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει:

Αναφερόμενος στα μέτρα για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους παραγωγής που προκαλεί η ενεργειακή κρίση, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει διαθέσει από εθνικούς πόρους άνω των 220 εκατ. ευρώ, ενώ άμεσα θα διαθέσει περί τα 110 εκατ. επί πλέον, από ενωσιακούς πόρους, για τη στήριξη των αγροτών. Σύμφωνα με τον ΥπΑΑΤ, «η κυβέρνηση παράλληλα έχει προχωρήσει σε θεσμικές παρεμβάσεις, υπενθυμίζοντας ότι οι αγρότες που μετέχουν σε συνεταιριστικά σχήματα, σε ομάδες παραγωγών και στη συμβολαιακή γεωργία, πλέον φορολογούνται μόνο κατά 50% στο εισόδημά τους».

Ο Γιώργος Γεωργαντάς επισκέφθηκε το Δημαρχείο Καρδίτσας και είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Βασίλη Τσιάκο, τον αντιπεριφερειάρχη Κώστα Μούσιο, το οινοποιείο Καραμήτρου και συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμόθεο, ο οποίος τον συνόδευσε στο υπό περάτωση έργο του κτηρίου στο οποίο θα στεγάζονται οι προνοιακές υπηρεσίες της Μητροπόλεως. Ο κ. Γεωργαντάς επισκέφθηκε επίσης, το έργο του περιμετρικού δακτυλίου της Καρδίτσας. Όπως είπε ο κ. Αγοραστός η Καρδίτσα θα είναι η πρώτη πόλη της Ελλάδας η οποία αποκτά ολοκληρωμένο περιφερειακό δακτύλιο με ηχοπετάσματα.

Ο υπουργός προήδρευσε σε κοινή σύσκεψη των ΔΣ του Εμπορικού Βιομηχανικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας και του ΤΟΕΒ Ταυρωπού. Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης,  ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Χρ. Δήμας, οι βουλευτές του Νομού  Ασημίνα Σκόνδρα και Γιώργος Κωτσός και εκπρόσωποι αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων της περιοχής.

Αλλάζουν το χάρτη στον πρωτογενή τομέα τα μεγάλα αρδευτικά έργα

Στην σημασία των δύο υπό κατασκευή αρδευτικών δικτύων στο νομό Καρδίτσας (αρδευτικό του ΤΟΕΒ Ταυρωπού, αρδευτικό Υπερείων – Ορφανών) στάθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς, σημειώνοντας πως «αλλάζουν τον χάρτη στον πρωτογενή τομέα».

Διαπίστωση του Γιώργου Γεωργαντά είναι ότι στην περιοχή της Καρδίτσας, παρά τις οικονομικές, δυσκολίες υπάρχει οργασμός έργων καθώς γίνεται πλήρης αξιοποίηση όλων των διαθεσίμων εθνικών και ενωσιακών πόρων και εργαλείων χρηματοδότησης. Σύμφωνα με δηλώσεις του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, στην Περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας από την Περιφέρεια μόνο, εκτελούνται 607 έργα προϋπολογισμού 662 εκατ. ευρώ.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισήμανε ότι στο νομό γίνονται από το ΥπΑΑΤ δύο εμβληματικά έργα:

Το αρδευτικό του ΤΟΕΒ Ταυρωπού προυπολογισμού 285 εκατ. ευρώ (κόστος κατασκευής 114 εκατ. και συντήρησης για 20-25 έτη, 171 εκατ. ευρώ) και

Το αρδευτικό Υπερείων – Ορφανών, προϋπολογισμού 224 εκατ. (κόστος κατασκευής 80,148 εκατ. και κόστος συντήρησης για 20-25 έτη 143,85 εκατ.).

Και τα δύο έργα είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0».