Τυροκόμος

Γραβιέρα με 100% φρέσκο βουβαλίσιο γάλα από τα «Καλά Βουνά»

του Λεωνίδα Λιάμη

Το νέο project, που έχει στα σκαριά της η μικρή τυροκομική επιχείρηση, ώστε να εμπλουτίσει την γκάμα προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας που παράγει, έχει να κάνει με την παρασκευή ενός κίτρινου τυριού από 100% φρέσκο βουβαλινό γάλα. «Πρόκειται για μια Γραβιέρα, η οποία όμως δεν θα είναι σκέτη, αλλά θα κοιτάξουμε να προσθέσουμε και κάποιο άλλο υλικό, όπως κάναμε πολύ πρόσφατα με το λευκό βουβαλινό τυρί με πράσινη πιπεριά» εξηγεί στον «Τυροκόμο» ο Βασίλης Καλαϊτζίδης, συνιδρυτής της μονάδας, μαζί με τους Αλ.Απιδόπουλο και Χρ.Λουπάτατζη.

Ο ίδιος εκτιμά πως σε σχέση με το νέο προϊόν, μέσα στο 2022 θα γίνουν οι πρώτες δοκιμές, οι οποίες, όπως επισημαίνει, θέλουν αρκετό χρόνο και έχουν και υψηλό κόστος. «Αν δεν πετάξεις, δεν μαθαίνεις. Κι αν το αποτέλεσμα δεν είναι επιθυμητό, το κόστος ανεβαίνει. Διότι από τις 10 αρχικές σκέψεις, θα πας σε δοκιμές στις μισές από αυτές και στο τέλος θα καταλήξεις σε 1-2 επιλογές προϊόντων, ανάλογα με τα standards που θέτεις για την ποιότητα και τη γεύση και το τΙ ζητά η αγορά», αναφέρει.

Σημειώνεται ότι η επιχείρηση διαθέτει ήδη άλλα δύο προϊόντα με βάση το φρέσκο 100% βουβαλινό γάλα.  Το τυροκομείο εισκομίζει τα 500-600 κιλά ανά διήμερο και αν χρειαστεί θα γίνουν νέες συνεργασίες µε παραγωγούς της Κερκίνης.