Τυροκόμος

«Γραμμή Μαζινό» από τους παραγωγούς το 1,70 ευρώ στο γάλα

«Σας συνιστώ να μην κλείσετε τα γάλατα με τιμές χαμηλότερες από τις περσινές. Οι μεγάλες βιομηχανίες πιέζουν την κατάσταση και λένε πως υπάρχουν αποθέματα, αλλά στην πραγματικότητα τα ψυγεία τους είναι άδεια. Πάνω από όλα, όμως, θέλουν γάλα κι αυτό φαίνεται από τον μεταξύ τους ανταγωνισμό και το γεγονός ότι κάποιοι μετακινούμενοι ήδη έχουν αρχίσει να αλλάζουν εταιρείες», τόνισε ο κ. Βαϊόπουλος και συμπλήρωσε πως «οι ζυμώσεις μεταξύ παραγωγών και βιομηχανιών, θα ξεκινήσουν από τα μέσα Σεπτεμβρίου και μετά, ώστε προς το τέλος Οκτωβρίου να έχουμε τα πρώτα συμβόλαια».

Αναφερόμενος στο επιχείρημα πως έχει μειωθεί η κατανάλωση της φέτας στην εγχώρια αγορά, τόνισε πως η υποχώρηση είναι μικρή και ότι αυτό έγινε διότι «φέτος στα νησιά οι τουρίστες αντί για φέτα, έφαγαν λευκό τυρί στη χωριάτικη» και εγκάλεσε τις αρμόδιες Αρχές που δεν έκαναν τους απαραίτητους ελέγχους για να αποτρέψουν το φαινόμενο.

Ο έμπειρος συνεταιριστής έσπευσε, επίσης, να αποδομήσει με στοιχεία την αιτίαση πως το κόστος παραγωγής του γάλακτος έχει μειωθεί πλέον και θα πρέπει να ακολουθήσει ανάλογη πορεία και η τιμή στην πρώτη ύλη. «Αυτό που λένε ότι το κόστος παραγωγής έχει πέσει, δεν ισχύει. Το τριφύλλι αγγίζει τα 25 λεπτά και δεν υπάρχουν τριφύλλια στην αγορά. Τα καλαμπόκια θα βγουν με μια τιμή στα 23 με 25 λεπτά στα αλώνια, άρα πάλι μιλάμε για 28-29 λεπτά το κιλό το φθινόπωρο και τα κριθάρια έχουν αρχίσει και τσιμπάνε και αυτά στα 21-23 λεπτά το κιλό, ενώ την ίδια στιγμή ανοδική πορεία έχουν και πάλι η ενέργεια και τα πετρέλαια, οπότε δεν μπορεί να σταθεί το επιχείρημά τους», είπε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Βαϊόπουλος παρότρυνε τους κτηνοτρόφους να σκληρύνουν τη στάση τους στις διαπραγματεύσεις, έναντι των πιέσεων από τις βιομηχανίες, σημειώνοντας πως μόνο με τον τρόπο αυτό «θα πετύχουμε το στόχο μας να παραμείνουν οι τιμές τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, σε ένα εύρος, δηλαδή, που θα ξεκινάει από τα 1,60 ευρώ το κιλό για το πρόβειο γάλα και θα φτάνει μέχρι και στο 1,70 ευρώ το κιλό σε μεγάλα σημάδια και σε δυνατούς συνεταιρισμούς». Συμπλήρωσε δε, πως κρίσιμη παράμετρος για να γίνει όμως αυτό, είναι οι κτηνοτρόφοι αφενός να μην μπουν στη λογική λήψης προκαταβολών, γιατί έτσι χάνουν την οποιαδήποτε δυνατότητα να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο στις τιμές και αφετέρου να «στήσουν» ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς ανά περιοχή, ώστε να μπορούν προασπίζονται αποτελεσματικότερα τα συμφέροντά τους.

Την ανάγκη να μην υποκύψουν οι κτηνοτρόφοι στις πιέσεις που ασκούν οι γαλακτοβιομηχανίες επεσήμανε με δηλώσεις του στην Agrneda και ο παριστάμενος στη συνάντηση πρόεδρος του Αγροτικού-Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Γαλάτιστας Χαλκιδικής, Άγγελος Τσαρτσαφής. «Υπάρχει ενδιαφέρον από τις εταιρείες, απλώς προσπαθούν να χαμηλώσουν τις τιμές. Δεν πρέπει να βιαστούμε και να επιδιώξουμε να κλείσουμε το γάλα τουλάχιστον στην ίδια τιμή με πέρυσι, αν όχι και λίγο παραπάνω» ανέφερε ο συνομιλητής μας και αποκάλυψε πως ο συνεταιρισμός που ηγείται και διαχειρίζεται 3.000 τόνους αιγοπρόβειο γάλα, εκτός από τις υφιστάμενες συνεργασίες με γαλακτοβιομηχανίες όπως η Βαλμά και η Τυράς, φέτος συζητά και με τη Μεβγάλ και τον Κολιό.

Παράπονα διατυπώθηκαν, επίσης, από τον πρόεδρο του Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων Επαρχίας Λαγκαδά και Κεντρικής Μακεδονίας, Δημήτρη Στραζέμη και τον ομόλογό του στον Αγροκτηνοτροφικό Σύλλογο Παιονίας, Θωμά Καρυπίδη, για την αντικατάσταση, στη νέα ΚΑΠ, του «πρασινίσματος» από τα οικολογικά σχήματα, οδηγώντας σε απώλεια 30% του εισοδήματος των κτηνοτρόφων, την κατάργηση της εξισωτικής για περιοχές που χαρακτηρίζονται μειονεκτικές ή ημιορεινές στο νομό Θεσσαλονίκης με πρόσθετη μείωση εισοδήματος, την απουσία κάλυψης από τον ΕΛΓΑ περιπτώσεων ξεκληρίσματος κοπαδιών από σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια όπως έχει συμβεί με 4 εκτροφές, με πάνω από 1.500 πρόβατα στο Κιλκίς, αφήνοντας ξεκρέμαστες τέσσερις οικογένειες, αλλά και για την ανάγκη να μειωθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των κτηνοτρόφων. Στη συνάντηση συμμετείχαν κτηνοτρόφοι από την επαρχία Λαγκαδά, τη Χαλκιδική, τις Σέρρες, το Κιλκίς και από τη Δυτική Θεσσαλία.

Παρά τη γκρίνια ότι η φέτα μένει στο ράφι, σήμερα καμιά βιομηχανία δεν έχει απόθεμα

Σήμα στους παραγωγούς να κρατήσουν άμυνα εξέπεμψε και ο Γιώργος Κεφαλάς, αγελαδοτρόφος κι αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος με παρέμβασή του επεσήμανε πως «παρά τη γκρίνια ότι η φέτα μένει στο ράφι και ότι τα σούπερ μάρκετ στο εξωτερικό παραπονιούνται ότι το προϊόν είναι ακριβό, σήμερα καμιά βιομηχανία και καμιά τυροκομική μονάδα δεν έχει απόθεμα σε φέτα. Άρα το προϊόν περπατάει και δεν θα πρέπει να υποχωρήσουμε κάτω από το περσινό όριο στη διαπραγμάτευση για τις τιμές και νομίζω ότι αυτό θα συμβεί».

Αναφορικά με τα υπόλοιπα ζητήματα που απασχολούν την κτηνοτροφία ιδιαίτερη μνεία έγινε στη μεγάλη έλλειψη εργατών, με τον κ. Κεφαλά να τονίζει πως από τους 147.500 μετακλητούς που επιδιώκεται να έρθουν από τρίτες χώρες για να καλύψουν ανάγκες στον πρωτογενή τομέα, θα πρέπει να υπάρξει μια ποσόστωση αποκλειστικά για την κτηνοτροφία, για απασχόληση 12μηνης διάρκειας και αυτή να γίνεται, έστω και με μικρή επιβάρυνση της ειδικής εισφοράς με εργόσημο κι όχι μέσω ΕΦΚΑ, ώστε να είναι απλή η διαδικασία, χωρίς μισθολογικές καταστάσεις και αναγγελίες στο ΙΚΑ, διότι στο κτηνοτροφικό επάγγελμα δεν είναι δυνατό να εφαρμοστεί συγκεκριμένο ωράριο.