Τυροκόμος

Δική τους καλλιέργεια κεφίρ αναπτύσσουν παραγωγοί από το Μενοίκιο

Πρόκειται ουσιαστικά για μία πρωτογενή διαδικασία καλλιέργειας του συγκεκριμένου συστατικού, η οποία έχει ως στόχο την διακοπή προμήθειας έτοιμου κεφίρ από το εμπόριο. Στόχος σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας, Γιώργο Μελενεκλή, είναι «η δημιουργία νέων προϊόντων που θα βασίζονται στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης καλλιέργειας κεφίρ, εγκαταλείποντας ουσιαστικά τη χρήση των εμπορικά διαθέσιμων καλλιεργειών που αξιοποιούνται αυτή τη στιγμή από το σύνολο των εταιρειών του κλάδου». Τα πρώτα προϊόντα, τα οποία θα κατατάσσονται και στην κατηγορία των επιδορπίων αλλά και στην κατηγορία των πόσιμων ροφημάτων, αναμένεται ότι θα κυκλοφορήσουν εντός του 2024.

Στόχος ο πλήρης έλεγχος της ποιότητας

«Θα αναπτύξουμε μία νέα σειρά προϊόντων, τα οποία θα βασίζονται στην καλλιέργεια δικού μας κεφίρ, με στόχο να έχουμε τον πλήρη έλεγχο της ποιότητας και των γευστικών χαρακτηριστικών του παραγόμενου προϊόντος. Η παραγωγή γίνεται με την αξιοποίηση νέων συστατικών με αρχικές καλλιέργειες “αγρίου” τύπου που θα προσδώσουν ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά στα τελικά προϊόντα αποτελεί πρόκληση για τον κλάδο παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων», επισημαίνει ο κύριος Μελενεκλής στην Agrenda.

Το παραγόμενο προϊόν έχει απομονωθεί από την τοπική παραγωγή των κτηνοτρόφων με τους οποίους συνεργάζεται η επιχείρηση στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Πρόκειται ουσιαστικά για μία κίνηση που κατά τον ίδιο έρχεται να ανταποκριθεί στη στροφή των καταναλωτών σε πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές, οι οποίες συνδέονται με παραδοσιακές και φυσικές μεθόδους παραγωγής. Το συνολικό ύψος του ερευνητικού προγράμματος ανέρχεται στα 157,9 χιλ. ευρώ και χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης καθώς και από ίδια κεφάλαια που διαθέτει το Μενοίκιο.