Τυροκόμος

Είδος προς εξαφάνιση το καταρτισμένο προσωπικό για τους βρετανούς κτηνοτρόφους

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης της Arla περισσότεροι από τους μισούς βρετανούς κτηνοτρόφους θεωρούν πως η εύρεση του κατάλληλου εργατικού προσωπικού έχει γίνει δυσκολότερη τα τελευταία 5 χρόνια, με περίπου το 9% να δηλώνει πως έχουν αναγκαστεί να μειώσουν την ποσότητα του γάλακτος που παράγουν ελέω έλλειψης προσωπικού.

Για χάρη της έρευνας η Arla μίλησε σε περίπου 500 Άγγλους κτηνοτρόφους με την πλειονότητα τους να νιώθει το αντίκτυπο της έλλειψης άρτια καταρτισμένου εργατικού προσωπικού, και με το 90% να δηλώνει πως παρότι είχαν διαφημίσει τις αγγελίες τους, η ανταπόκριση ήταν μηδαμινή.

Όπως αναφέρει στο BBC ο αγρότης Andrew Gilman από το Tamworth, η έλλειψη προσωπικού είναι το βασικό θέμα συζήτησης με τους γείτονες του, ενώ τονίζει παράλληλα ότι η σύγχρονη κτηνοτροφία απαιτεί ένα συνδυασμό δεξιοτήτων που είναι δυσεύρετη, αφού απαιτεί όχι μόνο την αγάπη προς τα ζώα, αλλά και άνεση στον χειρισμό της μοντέρνας τεχνολογίας.

Συγκεκριμένα η γενετική και η ρομποτική αποτελούν πυλώνες της σύγχρονης κτηνοτροφίας για την αυτοματοποίηση της παραγωγής και την εύρεση και ανάπτυξη των βέλτιστων χαρακτηριστικών σε ένα κοπάδι, κατά τον Gilman.

Βασικό λόγο στην έλλειψη καταρτισμένου προσωπικού παίζει το Brexit, αλλά κυρίως η προτίμηση για άλλου τύπου εργασίες. Σκοπός της Arla είναι να προωθήσει τον γαλακτοκομικό τομέα ως επιλογή για επίδοξους εργαζόμενους και να συμβάλλει στην ανάπτυξη των απαραίτητων δεξιοτήτων για να ανταπεξέλθουν στην βιομηχανία.

Με πληροφορίες από BBC