Τυροκόμος

Ενίσχυση με 19 Κτηνιάτρους και αντιδράσεις για τις ανεπαρκείς αποζημιώσεις

Eν όψει και των αυξημένων αναγκών, εξ αιτίας της επιζωοτίας της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, ενισχύθηκαν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των περιφερειακών ενοτήτων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης με δεκαεννέα κτηνιάτρους και δέκα άτομα του διοικητικού – οικονομικού κλάδου.

Συγκεκριμένα, στους σαράντα ένα μόνιμους κτηνιάτρους προστέθηκαν δεκατέσσερις με δωδεκάμηνες συμβάσεις και πέντε με τετράμηνες, ενώ με τετράμηνες συμβάσεις προσλήφθηκαν και οι διοικητικοί και οικονομικοί υπάλληλοι.

Στο μεταξύ, έχει ολοκληρωθεί και στη Ροδόπη η διαδικασία αποστολής στο ΥΠΑΑΤ των αιτημάτων αποζημιώσεων των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από τις ζωονόσους της ευλογιάς και της πανώλης, και υπολογίζεται ότι οι πληρωμές θα γίνουν ως το τέλος του Ιανουαρίου.

Τα παραπάνω γνωστοποίησε, μιλώντας στο ertnews, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, Νίκος Φωτεινιάς, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι αναμένεται να δοθούν και αποζημιώσεις ζωοτροφών για τα ζώα που, λόγω των περιοριστικών μέτρων αναχαίτισης της εξάπλωσης των ζωονόσων, είχαν παραμείνει έγκλειστα στα μαντριά. Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Φωτεινιά, είναι αναγκαίο οι κτηνιατρικές υπηρεσίες να εξοπλιστούν και με ειδικά οχήματα.

Η κυβέρνηση προτίθεται να δώσει ενίσχυση 27 λεπτά ανά ζώο την ημέρα, σύμφωνα με τον Θωμά Μόσχο, τεχνικό σύμβουλο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ). Ο ίδιος χαρακτηρίζει αυτό το ποσό ως ανεπαρκές, σημειώνοντας ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) θεωρεί ότι έτσι θα καλυφθούν οι απώλειες εισοδήματος των αιγοπροβατοτρόφων.

Ταυτόχρονα, στη Μαγνησία έχει ξεκινήσει νέος γύρος ελέγχων από την Κτηνιατρική Υπηρεσία σε ποιμνιοστάσια, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει εξαλειφθεί η ζωονόσος της ευλογιάς, εξαιτίας της οποίας έχουν θανατωθεί περί τα 6.000 ζώα, αδειάζοντας ολόκληρα ποιμνιοστάσια σε Κανάλια, Κεραμίδι, Άφησσο, Ν. Αγχίαλο, Σωρό, Πτελεό και Ευξεινούπολη. Η ευλογιά, που έπληξε τη Μαγνησία, έχει επηρεάσει τουλάχιστον 14 κτηνοτρόφους του νομού, οι οποίοι, εάν δεν ληφθούν μέτρα για την αποκατάσταση του ζωικού τους κεφαλαίου, κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εργασία.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Μαγνησίας, Γιώργος Τερζάκης, σε συνέντευξή του σε τοπικό μέσο, επισημαίνει ότι οι αποζημιώσεις, αν και ανακοινώθηκαν, δεν έχουν ακόμα δοθεί. Αυτές κυμαίνονται από 70 έως 220 ευρώ ανά ζώο, ποσά που είναι ανεπαρκή για την ανασύσταση των κοπαδιών, δεδομένου ότι η τιμή αγοράς κάθε ζώου ανέρχεται στα 350 ευρώ. Ακόμα, τονίζει την ανάγκη για ουσιαστικά μέτρα στήριξης και αντικατάστασης του ζωικού κεφαλαίου.

Σύμφωνα με τον κ. Βάκης Τσιομπανίδη, πρόεδρος του ΑΚΚΕΛ, τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί ένα νέο, ευρωπαϊκό μέτρο στήριξης για τους Έλληνες κτηνοτρόφους, που επλήγησαν από ζωονόσους, όπως πανώλη και ευλογιά, με συνολικό ύψος 42 εκατ. ευρώ Το μέτρο θα αποσκοπεί στην στήριξη των κτηνοτρόφων που μεταξύ άλλων υπέστησαν απώλεια εισοδήματος λόγω των ζωονόσων, αλλά και εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν, όπως οι εγκλεισμοί και οι απαγορεύσεις σφαγών. Οι κτηνοτρόφοι αναμένουν τις επεξηγήσεις για το εν λόγω μέτρο από τις αρμόδιες αρχές.