Τυροκόμος

Ενίσχυση τυροκομείου στο Αζερμπαϊτζάν από FAO στο πλαίσιο του Διεθνούς Έτους Συνεταιρισμών

AZERBAIJAN 2024. Eco-Milk cooperative team of a sustainable shee

O παραδοσιακός νομαδικός τρόπος κτηνοτροφίας, γνωστός ως «Tarakama», ακολουθεί τις ζωές πολλών κοινοτήτων του Αζερμπαϊτζάν. Ο Mahammad Bayramov από το Αγκντάμ ζει με αυτόν τον ρυθμό από όταν ήταν μικρός, μαζί με το κοπάδι της οικογένειάς του, διατηρώντας αυτή την παράδοση έως και σήμερα.

Ο Mahammad υπήρξε ιδρυτικό μέλος του συνεταιρισμού Eko-Süd (Eco-Milk), ο οποίος έχει ως στόχο την παραγωγή βιολογικού γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων υψηλής ποιότητας για την τοπική κοινότητα. Ωστόσο, η διαδικασία παραγωγής στην αρχή της ίδρυσης του συνεταιρισμού ήταν χρονοβόρα, εξαντλητική, λόγω της χειρωνακτικής εργασίας, και δεν απέφερε κανένα κέρδος.

Το 2023, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) σε συνεργασία με την Κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν, παρείχε στον συνεταιρισμό σύγχρονο εξοπλισμό, όπως μύλο άλεσης ζωοτροφών, εγκαταστάσεις για επεξεργασία γαλακτοκομικών προϊόντων και γεννήτριες, βελτιώνοντας σημαντικά την αποδοτικότητα της παραγωγής. Όπως αναφέρει ο Mahammad «Πριν, μπορούσαμε να διαχειριστούμε μόνο μία αγελάδα ανά άτομο, αλλά τώρα έχουμε αυξήσει το μέγεθος του κοπαδιού σε δέκα αγελάδες ανά άτομο».

Αυτές οι βελτιώσεις οδήγησαν στην προσέλκυση περισσότερων οικογενειών στον συνεταιρισμό, αυξάνοντας τα μέλη του από 6 σε 23, με 5 από τα 7 κύρια μέλη να είναι γυναίκες. Όλα τα μέλη συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά προγράμματα του FAO, τα οποία επικεντρώνονταν στη βελτίωση της φροντίδας των ζώων και στην ανάπτυξη επιχειρηματικών και ηγετικών δεξιοτήτων. Μέσω αυτών των συνεδρίων, τα μέλη ανέπτυξαν γνώσεις προηγμένων τεχνικών διαχείρισης ζωικών εκμεταλλεύσεων, όπως η διαφύλαξη των καθαρόαιμων φυλών και η βελτιστοποίηση της σίτισης και του αρμέγματος. Έτσι, ο συνεταιρισμός κατάφερε πλέον να παράγει περιζήτητα προϊόντα, όπως τυρί και βούτυρο, τόσο στην πρωτεύουσα, το Μπακού, όσο και στις γύρω περιοχές.

Η ενίσχυση της ποιότητας των προϊόντων, η βελτιστοποίηση της παραγωγής και η εφαρμογή βιώσιμων μεθόδων παραγωγής, όπως η χρήση καθαρού φιλτραρισμένου νερού, συνέβαλαν στην ανάπτυξη και την ευημερία του συνεταιρισμού. Ο Mahammad θεωρεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία ως ευκαιρίες για τους νέους να αποκτήσουν αυτάρκεια και να εισάγουν καινοτόμες ιδέες, «τιμώντας τις ρίζες και αγκαλιάζοντας τις σύγχρονες εξελίξεις», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Η συμμετοχή σε τέτοιους συνεταιρισμούς έχει θετική επίδραση στην τοπική οικονομία, μειώνοντας τις ανισότητες και προωθώντας τη βιώσιμη ανάπτυξη. Με το 2025 να είναι το Διεθνές Έτος Συνεταιρισμών, οι οργανισμοί αυτοί αναγνωρίζονται ως καθοριστικοί για την επίτευξη μιας βιώσιμης και ασφαλούς διατροφής στο μέλλον.

Πηγή: fao.org