Τυροκόμος

Ενιαίο brand με συνένωση Δέλτα και Δωδώνη εξετάζει η CVC Capital

Του Γιώργου Λαμπίρη

Στις συζητήσεις αυτές μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται κατά πληροφορίες και η απόκτηση του υπολειπόμενου 25% της Δωδώνη που δεν έχει αποκτήσει η CVC Capital από την ρωσικών συμφερόντων, SI Foods, η οποία το 2021 πούλησε το 75% των μετοχών της γαλακτοβιομηχανίας Ηπείρου στο αμερικάνικο fund.

Εμμέσως πλην σαφώς και ο διευθύνων σύμβουλος της Δέλτα, Χρήστος Τσόλκας, σε σχετικό ερώτημα που του υποβλήθηκε κατά τη διάρκεια σχετικής ενημέρωσης προς τους δημοσιογράφους, άφησε κάθε ενδεχόμενο ανοιχτό προς αυτή την κατεύθυνση, επισημαίνοντας ότι σε κάθε περίπτωση τον τελικό λόγο σε αυτόν τον τομέα θα έχει η μέτοχος, ήτοι η CVC Capital. Να σημειωθεί πάντως ότι η CVC από πλευράς της Vivartia και η SI Foods που διατηρεί σήμερα το 25% είχαν προσυμφωνήσει κατά την υπογραφή της εξαγοράς για το 75% της Δωδώνη, ότι στο διάστημα από 31 Μαρτίου του 2023 έως και 30 Ιουνίου του ίδιου έτους, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα. Όπως πληροφορούμαστε από πηγές που γνωρίζουν τις εξελίξεις επί του θέματος, η κουβέντα περιστρέφεται γύρω από δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη εξ αυτών αφορά το ενδεχόμενο εξαγοράς του υπόλοιπου 25% της Δωδώνη από τη CVC Capital και η δεύτερη στο ενδεχόμενο εισφοράς του 25% από την SI Foods στην CVC, με ταυτόχρονη απόκτηση ποσοστού από την SI Foods, που θα αγγίζει περίπου το 7% των μετοχών ενός κοινού ομίλου που θα δημιουργηθεί με την πλήρη απόκτηση της Δωδώνη.

Ξεχωριστές λειτουργίες για τις δύο εταιρείες

Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή Δέλτα και Δωδώνη παρά το γεγονός ότι κατά πλειοψηφία ανήκουν στη CVC Capital διατηρούν προς το παρόν ξεχωριστή λειτουργία η μία από την άλλη, η καθεμία με τα δικά της στελέχη και το δικό της δίκτυο διανομής και παρουσία στην αγορά, κάτι που εφόσον ολοκληρωθούν οι παραπάνω συζητήσεις είναι κάτι που επιδιώκεται να αλλάξει.

Συνεργασία με 300 κτηνοτρόφους

Σε ό,τι αφορά πάντως τον ευρύτερο προσανατολισμό της Δέλτα για το επόμενο διάστημα, η εταιρεία θα στοχεύσει σε προϊόντα με υψηλή διατροφική αξία, έχοντας ήδη κάνει το βήμα ανάπτυξης των επιδορπίων και των ροφημάτων από φυτικές πρώτες ύλες, προσφέροντας εναλλακτικά των γαλακτοκομικών προϊόντα. Η Δέλτα συλλέγει σήμερα το 1/6 της συνολικής παραγωγής αγελαδινού γάλακτος στην Ελλάδα, ενώ διαθέτει τρεις μονάδες παραγωγής και απασχολεί 1.000 άτομα προσωπικό. Ταυτόχρονα, συνεργάζεται με περισσότερους από 300 κτηνοτρόφους.

Σε επίπεδο βιωσιμότητας, έχει ξεκινήσει κοινό project με την PwC που αναλύει όλα τα στάδια παραγωγής από τον πρωτογενή τομέα, μέχρι την απόρριψη της συσκευασίας από τον καταναλωτή, ενώ συνεργάζεται και με το Πανεπιστήμιο Αθηνών προς αυτή την κατεύθυνση. Η συγκεκριμένη ερευνητική διαδικασία αφορά και στα 200 προϊόντα της γαλακτοβιομηχανίας. «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε διαδικασία βελτιστοποίησης και ανάλυσης του κωδικολογίου με σκοπό να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση σε κάποια προϊόντα έναντι άλλων», συμπλήρωσε ο κύριος Τσόλκας. Η Δέλτα προχωράει ταυτόχρονα σε αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου που θα οδηγήσει αντικατάσταση μέρους του γάλακτος που εισκομίζει με εναλλακτικές πρώτες ύλες με φυτικό πρόσημο, κατά τα όσα ο ίδιος επισήμανε.