Τυροκόμος

Επενδύει στη συσκευασία το Τυροκομείο Χατζηζήση στη Δεσκάτη Γρεβενών

του Λεωνίδα Λιάμη

«Άρχισα να ασχολούμαι με την τυροκόμηση από τότε που τελείωσα το σχολείο, αν και ως μαθητής ήμουν διαρκώς στο τυροκομείο», επισημαίνει και διευκρινίζει πως «ήταν επαγγελματική επιλογή, αλλά και ευχή του πατέρα μου να αναλάβω το τυροκομείο μας». Η οικογενειακή επιχείρηση συνεργάζεται με 100 κτηνοτρόφους της περιοχής και εισκομίζει γύρω στους 1.000 τόνους γάλα ετησίως από κοπάδια προβάτων και αιγών, τα οποία βόσκουν όλα στους γύρω βοσκοτόπους, καθώς η κτηνοτροφία στη Δεσκάτη παραμένει εκτατική.

«Παράγω πέντε προϊόντα ΠΟΠ, είναι Kασέρι, Kεφαλογραβιέρα, Φέτα, Ανεβατό και Μπάτζιος» περιγράφει ο κ. Χατζηζήσης, αλλά σπεύδει να υπογραμμίσει πως «είμαστε κατά βάση κασεράδες. Το μισό γάλα που παραλαμβάνουμε το κάνουμε Κασέρι. Αυτό έκανε εξαρχής ο πατέρας μου και στη συνέχεια διευρύναμε την γκάμα των προϊόντων μας».

Όλα τα προϊόντα του τυροκομείου κυκλοφορούν κάτω από την ετικέτα «Χατζηζήση – Δεσκάτη Γρεβενών» και μπορεί κανείς να τα προμηθευτεί  στις αγορές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, αλλά και της Πάτρας, ενώ ένα μικρό μέρος της παραγωγής γίνεται εξαγωγή και στον Καναδά. «Δεν κοιτάμε άλλες αγορές σε αυτή τη φάση γιατί, λόγω της περιορισμένης επάρκειας πρώτης ύλης, δεν μπορούμε να τις υποστηρίξουμε», τόνισε και συμπλήρωσε πως «εξάλλου, ήδη είμαστε υπερ-πουλημένοι, καθώς η πρώτη ύλη, όπως σας είπα, ήταν λίγη φέτος».