Τυροκόμος

Επιτυχές πείραμα τυροκόμησης με πρόσμιξη 4 ειδών γάλακτος στο Κουίνσλαντ

Επιμέλεια: Γιάννης Ρούπας

Το αγρόκτημα, που βρίσκεται στην περιοχή Scenic Rim του νοτιοανατολικού Κουίνσλαντ, βρισκόταν μεταξύ πολλών που επλήγησαν από τις επανειλημμένες πλημμύρες του 2022. Μη μπορώντας να αρμέξουν το λατρεμένο κοπάδι των τοπικών προβάτων Awassi, ο Ντάλας και η μητέρα του Κάρολιν, συνειδητοποίησαν πως το απόθεμα γάλακτος δεν ήταν αρκετό για να ωριμάσουν εγκαίρως τα βραβευμένα σκληρά τυριά και να εκπληρώσουν τις παραγγελίες τους.

«Σκεφτήκαμε, εντάξει, οκ, έγινε ζημιά, όμως πρέπει να σκεφτούμε έναν τρόπο να καινοτομήσουμε», συνεχίζει ο Ντάλας. Κατά τη διάρκεια της έντονης περιόδου ξηρασίας την Άνοιξη, που προηγήθηκε των πλημμυρών στις αρχές καλοκαιριού, η φάρμα προχώρησε σε σύμπραξη με μια άλλη φάρμα του Κουίνσλαντ, την Tommerup’s Dairy, για να δημιουργήσουν μια σειρά ανάμειξης Moo και Eve. Η ένωση αυτή πυροδότησε την ιδέα να προχωρήσει το project ένα βήμα παρακάτω, αξιοποιώντας περισσότερους τοπικούς παραγωγούς.

Ένας άλλος παραγωγός, ο Κέι Τόμεραπ ήταν χαρούμενος που συμμετείχε στην μετατροπή του πρότζεκτ από την ιδέα στην πράξη. Υπογραμμίζει πως «Αυτό που κάνουμε πολύ καλά στο Scenic Rim είναι αντί να ανταγωνιζόμαστε, προσπαθούμε να αλληλοσυμπληρώνουμε και να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον».

Μέσα από B2B επαφές που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιοτης ετήσιας εκδήλωσης Eat Local της περιοχής, ο Davidson έκλεισε επίσης ποσότητες γάλακτος καμήλας από τους παραγωγούς Summer Land Camels, καθώς και κατσικίσιο γάλα Naughty Little Kids. Στη συνέχεια, η επικεφαλής τυροκόμος, Κάρολιν, άρχισε να δουλεύει δημιουργώντας ένα είδος τυριού, που οι παραγωγοί του πιστεύουν ότι είναι το πρώτο με μείγμα τεσσάρων ειδών γάλακτος στη χώρα.

«Η μαμά μου έχει πάνω από 17 χρόνια εμπειρία και αποφάσισε να αρχίσει τα πειράματα», σημειώνει ο Ντάλας, «με το τελικό θετικό αποτέλεσμα να μην είναι εγγυημένο».

Κάθε γάλα έχει διαφορετικό προφίλ, εξηγεί, με διαφορετικούς τύπους λιπαρών, πρωτεϊνών και γλυκύτητας. «Έτσι, είναι θέμα προσπάθειας να βρούμε τον σωστό συνδυασμό ο οποίος να συνδυάζει τα εμπορικά χαρακτηριστικά με τα επιθυμητά γευστικά γνωρίσματα. Εάν ένα από τα τέσσερα γάλατα δεν ανταποκρίνεται, τότε όλη η συνταγή καταρρέει και ξαναρχίζουμε τις δοκιμές».

Kαι εγένετο…Eve+3

Το να φτιάχνεις τυρί καμήλας είναι δουλειά αγάπης, σύμφωνα με τον Paul Martin από το Summer Land Camels. Περιζήτητο για το διατροφικό του προφίλ, το γάλα καμήλας είναι απαλλαγμένο από καζεΐνη, καθιστώντας το κατάλληλο για ορισμένα άτομα με αλλεργίες στο αγελαδινό γάλα. Ωστόσο, εξηγεί ο Martin, η καζεΐνη επίσης βοηθά στην πήξη του τυροπήγματος όταν αντιδρά με την πυτιά για να φτιάξει τυρί, μία ιδιαιτερότητα που μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην τυροκόμηση.

«Μόλις μπήκα πραγματικά στο παιχνίδι με το γάλα αυτό κατάλαβα γιατί οι άνθρωποι είχαν τόσο πρόβλημα να φτιάξουν τυρί καμήλας», λέει.

Μετά από «πολλές δοκιμές και λάθη» τελικά κατέληξαν σε ένα ιδιαίτερο τυρί με φλούδα με το αντισυμβατικό όνομα… Eve+3.

Ο σεφ Simon Furley από το εστιατόριο The Paddock στο Beechmont επισημαίνει ότι όλες οι γεύσεις από τα 4 τυριά είναι εμφανείς στο Ewe+3, περιγράφοντάς το ως ένα έντονο τσένταρ με μια νότα από κατσικίσιο τυρί ως επίγευση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, θα ήταν μια εξαιρετική προσθήκη σε μια ποικιλία τυριού για σερβίρισμα, τριμμένη πάνω σε σαλάτα ή ακόμα και λιωμένη σε φόντι.

Οι ατρόμητοι τυροκόμοι  διέθεσαν το τυρί στο κοινό για πρώτη φορά στις 18 Σεπτεμβρίου, στην ετήσια ανοιξιάτικη αγορά του Towri, όπου το τελικό προϊόν απωθεώθηκε απο το κοινό.