Τυροκόμος

Εργαστήρι παρασκευής τηνιακού τυριού στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας

Τα φρέσκα τυροκομικά προϊόντα,, όπως τα στρογγυλά τυριά ή «μπάλες», τα «σκλαβότυρα», τα βραστά τυράκια ή «καλαθάτα» και η «κοπανιστή», αποτελούσαν παραδοσιακά βασικό στοιχείο της διατροφής των κατοίκων του νησιού. Το «πέτρωμα», το κατεξοχήν παραδοσιακό τυρί της Τήνου, οφείλει το όνομά του στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η στράγγισή του, φτιάχνεται από αγελαδινό γάλα και είναι ανάλατο. Χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για την παρασκευή άλλων τυριών, καθώς και στην καθημερινή διατροφή, στη μαγειρική και στηζαχαροπλαστική. Με την καθοδήγηση της Ελένης Βίδου, τα παιδιά θα γνωρίσουν την ιστορία του τυριού και θα παρακολουθήσουν τα στάδια και την τεχνική παρασκευής του με παραδοσιακά μέσα, όπως το πετρωτήρι, χαρακτηριστικό μαρμάρινο αντικείμενο που παρουσιάζεται στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου.

Η συμμετοχή στο εργαστήρι είναι δωρεάν. Απαραίτητη η κράτηση θέσης.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών για τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την υιοθέτηση της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO 2003).

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις, τα ενδιαφερόμενα σχολεία μπορούν να επικοινωνήσουν με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 22830 31290 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

Πηγή: tinostoday.gr