Τυροκόμος

Ζητούμενο η σταθερότητα στη γεύση παρά τα αυξημένα κόστη για την τυροκομία Κυριακάκη

του Γιώργου Λαμπίρη

Αυτό προτάσσει ως βασική προτεραιότητα, ο Κώστας Κυριακάκης, τρίτης γενιάς τυροκόμος από τους Ωρεούς Ευβοίας. «Επιθυμία μου είναι να παραμείνω ανοιχτός στην τρέχουσα χρονική περίοδο, όπου οι πιέσεις είναι ιδιαίτερα έντονες από το αυξημένο κόστος λειτουργίας τόσο για τους κτηνοτρόφους όσο και για εμάς τους μεταποιητές», λέει ο ίδιος. Βαθιά πεποίθησή του είναι ότι η τυροκομία μπορεί να προσφέρει τα προς το ζην τα επόμενα χρόνια σε έναν νέο επιχειρηματία, εφόσον αυτός διαθέτει γνήσιο προϊόν με συνέπεια στη συνταγή και σταθερότητα στη γεύση.

Το τυροκομείο του που συλλέγει σε ημερήσια βάση περίπου τρεις τόνους γάλα, πρόβειο και γίδινο, μπορεί να μην παράγει  μεγάλη γκάμα προϊόντων. Στο σύνολό τους όμως είναι τυριά, που οι γεύσεις τους θυμίζουν κάτι από το χθες. Προϊόντα όπως η φέτα, το χωριάτικο γιδοτύρι τσαντίλας, η πρόβεια γραβιέρα, το νωπό βούτυρο, ο ανθότυρος, η μυζήθρα, το πρόβειο παραδοσιακό γιαούρτι. Από αυτά η τυροκομία Κυριακάκη συσκευάζει ορισμένες ποσότητες, ενώ διαθέτει κυρίως τυρί σε δοχεία των 7 και των 15 κιλών καθώς και σε βαρέλι. Τα παραγόμενα αγαθά διοχετεύονται στη συνέχεια σε επιλεγμένα αλλά και σε μικρά σημεία λιανικής πώλησης. Με περιορισμένη προς το παρόν διάθεση, σε τοπικό κυρίως επίπεδο, ο μεταποιητής προσβλέπει στην αύξηση της παραγωγής του αλλά και στην επέκταση σε άλλες περιοχές της χώρας. Εφόσον οι ποσότητες γάλακτος που παραλαμβάνει είναι επαρκείς, επιδιώκει να επεκταθεί και στην Αθήνα.

Στα 12 ευρώ η φέτα, στα 15 ευρώ η πρόβεια γραβιέρα στη λιανική

Συλλέγει το γάλα του από κτηνοτρόφους της Ιστιαίας, στην οποία υπάγονται οι Ωρεοί καθώς και από τα Ψαχνά, συνεχίζοντας μία οικογενειακή παράδοση που πλέον μετράει 60 χρόνια πορείας. «Μικρός έλεγα ότι ήθελα να γίνω πυροσβέστης. Τελικά με ‘τράβηξε’ η επιχείρηση της οικογένειάς μου. Μία δουλειά πολύ πιο ελκυστική, που παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματά της, είναι αυτή που με εκφράζει απόλυτα».

Με τιμές λιανικής στα 12 ευρώ το κιλό για τη φέτα και στα 15 ευρώ για την πρόβεια γραβιέρα, διατηρεί ψηλά τα ποιοτικά πρότυπα που ο ίδιος επιθυμεί να έχουν τα τυριά του. Κυρίως όμως αυτό που ξεχωρίζει και που ο ίδιος επιδιώκει να προβάλει, είναι η γεύση. «Κάποιος που καταλαβαίνει από κοστολόγια, θα κατανοήσει ότι οι τιμές που πουλάω κινούνται στο πλαίσιο της λογικής», λέει ο Κωνσταντίνος Κυριακάκης.