Τυροκόμος

Ζωτική πλατφόρμα ανάδειξης των προκλήσεων γαλακτοκομίας η Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος

Αναμφίβολα, ο παγκόσμιος γαλακτοκομικός τομέας κινείται τα τελευταία χρόνια σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Πανδημία, γεωστρατηγικές κρίσεις, πληθωρισμός, αστάθεια εμπορευμάτων, υψηλά κόστη, κανονισμοί και περιοριστικές περιβαλλοντικές πολιτικές, «ανταγωνισμός» με φυτικά ροφήματα κλπ, διαμορφώνουν μία νέα πραγματικότητα στον κλάδο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος την 1η Ιουνίου, που θεσπίστηκε το 2001 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων του ΟΗΕ, FAO και γιορτάζεται αδιάληπτα από την γαλακτοκομική κοινότητα παραμένει μια ζωτική πλατφόρμα για την ανάδειξη της σημασίας της διατροφικής και βιολογικής αξίας του γάλακτος και των προϊόντων του στη σωστή ανάπτυξη και υγεία του ανθρώπου. Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα παράγονται και καταναλώνονται σε κάθε έθνος του κόσμου περίπου και στην πλειονότητά τους κατατάσσονται μεταξύ των πέντε κορυφαίων γεωργικών προϊόντων ως προς την ποσότητα και την αξία παραγωγής. Το πλήρες φρέσκο αγελαδινό γάλα αντιπροσωπεύει το 81% της παγκόσμιας παραγωγής γάλακτος, ακολουθούμενο από το βουβαλίσιο (15,1%), το κατσικίσιο (2,2%), το πρόβειο γάλα (1,3%) και το γάλα καμήλας (0,4%).

Οι παγκόσμιες προβλέψεις λένε ότι έως το 2030, 14 εκατομμύρια γαλακτοπαραγωγικές μονάδες σε όλο τον κόσμο θα σταματήσουν την παραγωγή τους, ωστόσο προβλέπεται ότι η παγκόσμια παραγωγή γάλακτος θα αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 35% διεθνώς, για να καλύψει τις απαιτήσεις ενός εκτιμώμενου παγκόσμιου πληθυσμού 8,7 δισεκατομμυρίων μέχρι εκείνη τη στιγμή επιφέροντας αλλαγές και στις εξαγωγικές αγορές, με τις μικρότερες χώρες να γίνονται δυνητικά μεγαλύτεροι παίκτες. Σημειωτέων, το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς γαλακτοκομικών προϊόντων ξεπέρασε τα 496,2 δισ. δολάρια το 2023 και εκτιμάται ότι θα φτάσει περίπου τα 640,8 δις μέχρι το 2030, σημειώνοντας ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 3,2%.

Η Ελλάδα παρά το μικρό σε έκταση μέγεθός της, είναι 3η στον κόσμο σε παραγωγή πρόβειου γάλακτος και 10η στην παραγωγή γίδινου γάλακτος με ένα σπάνιο σε αριθμό και ποιότητα παραδοσιακών προϊόντων (22 ΠΟΠ) με την κορυφή να κατέχει ένα από τα πλέον φημισμένα τυριά στον κόσμο, η Φέτα.

Ο κλάδος της γαλακτοβιομηχανίας αποτελεί βασικό πυλώνα της βιομηχανικής δραστηριότητας στη χώρα μας, καθώς περιλαμβάνει ένα μεγάλο σχετικά αριθμό επιχειρήσεων. Ειδικότερα με στοιχεία του ΕΦΕΤ δραστηριοποιούνται 793 γαλακτοκομικές επιχειρήσεις σε όλη την επικράτεια. Με βάση μάλιστα στοιχεία του ΙΟΒΕ οι επιχειρήσεις του συγκεκριμένου κλάδου αποτελούν το 5,5% του συνόλου των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα Tρόφιμα και τα Ποτά. Στους μεγάλους παίκτες της αγοράς με πολύ σημαντικές επενδύσεις και εξαγωγές στο εξωτερικό η «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» («Ολυμπος», «Τυράς») των αδερφών Σαράντη, η ΜΕΒΓΑΛ, η Δέλτα, κλπ.

Ανακοίνωση της ΣΕΒΓΑΠ

O Οργανισμός Γεωργίας & Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών, από την αρχή της νέας χιλιετίας, θέσπισε την Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος θέλοντας να τονίσει την τεράστια σημασία που έχει στη διατροφή και την υγεία του ανθρώπου το μοναδικό αυτό τρόφιμο της φύσης. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι σήμερα πάνω από 7 δισεκατομμύρια άνθρωποι κάθε ηλικίας καταναλώνουν γάλα ή/και γαλακτοκομικά προϊόντα. Για τον λόγο αυτόν άλλωστε η ημέρα αυτή γιορτάζεται από περισσότερες από 100 χώρες στον πλανήτη μας.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) θεωρεί υποχρέωσή του την ημέρα αυτή να υπενθυμίσει στους Έλληνες καταναλωτές την απαράμιλλη αξία του μοναδικού αυτού φυσικού τροφίμου.

Είναι πλέον απολύτως επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η υγεία του ανθρώπου έχει άρρηκτη σχέση με τη διατροφή του. Ταυτοχρόνως όμως ζούμε σε μια εποχή η οποία χαρακτηρίζεται από δραματικές αλλαγές, όχι μόνο στο περιβάλλον μας, αλλά και στις διατροφικές μας συνήθειες, οι οποίες στην πλειοψηφία τους προέρχονται από μια τάση που έχει ο σύγχρονος άνθρωπος για το διαφορετικό, δυστυχώς συχνά χωρίς κανόνες και αρχές. Αυτό που πρέπει όμως να συνειδητοποιήσει πριν από οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή είναι ότι η φυσιολογία του ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει και επομένως ούτε οι διατροφικές του ανάγκες, τις οποίες οφείλει για λόγους υγείας πάντα να καλύπτει.

Πέρα από κάθε αμφισβήτηση το γάλα και τα προϊόντα του ήταν και παραμένουν μια από τις πλέον θεμελιώδεις τροφές για τη διασφάλιση της υγείας του ανθρώπου και οι διατροφικές εκτροπές από αυτόν τον κανόνα εισάγουν κίνδυνους που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Το ασβέστιο και η πολύ υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη του γάλακτος χτίζουν, επισκευάζουν και αναζωογονούν, όχι μόνο τα κύτταρα του σώματος, αλλά και τους δομικούς ιστούς του, δηλαδή τους μύες και τα οστά τόσο σε μικρούς όσο και μεγάλους. Μια αύξηση μόνο 10% στην οστική μάζα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάγματος στους ενήλικες κατά 50%. Αν μάλιστα αναλογιστεί κάνεις ότι το 50% της οστικής μάζας αποκτάται στην εφηβική ηλικία και ότι η κατανάλωση γάλακτος από τα μικρά παιδιά σχετίζεται άμεσα με τη σημαντική αύξηση του ύψους τους, δεν είναι τυχαίο ότι το γάλα θεωρείται ο «λευκός χρυσός» στη διατροφή των παιδιών, των νέων αλλά και των ενηλίκων. Τα οφέλη όμως του ασβεστίου και των βιοενεργών πρωτεϊνών του γάλακτος δεν περιορίζονται μόνο στους δομικούς ιστούς, αλλά βοηθούν στις νευροδιαβιβάσεις, στο ανοσοποιητικό, στην ισορροπία σακχάρου στο αίμα και την αποφυγή εκδήλωσης υπέρτασης, παχυσαρκίας, άσθματος, καρκίνου και της νόσου Alzheimer. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι το γάλα περιέχει 18 από τα 22 απαραίτητα διατροφικά στοιχεία που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα, γι’ αυτό είναι πραγματικά ένας διατροφικός θησαυρός.

Έχοντας όλα αυτά υπόψη, ο ΣΕΒΓΑΠ, στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος, καλεί όλους τους καταναλωτές κάθε ηλικίας, να μη σταματήσουν ποτέ την κατανάλωση αυτού του διατροφικού θησαυρού, γιατί στην κυριολεξία αποτελεί επένδυση για την υγεία τους και θεμέλιο για την οικοδόμηση μιας καλύτερης ζωής!