Τυροκόμος

Η έξαρση του καταρροϊκού πυρετού φέρνει την ακύρωση της παραδοσιακής παρέλασης προβάτων στην πόλη

Η απόφαση αυτή λήφθηκε σε μια απόπειρα της τοπικής κυβέρνησης να περιορίσει την διασπορά της νέας παραλλαγής του ιού του καταρροϊκού πυρετού, BTV3, που πρόσφατα εντοπίστηκε στα νοτιοδυτικά της Ισπανίας, όπως δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας της ιβηρικής χώρας. Εντούτοις, στην περιφέρεια της Μαδρίτης δεν έχουν εμφανιστεί ακόμα κρούσματα και η κίνηση είναι ένα μέτρο πρόληψης, που σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της διοίκησης της πόλης στο Reuters γίνεται λόγω της ανάγκης για περιορισμό της συγκέντρωσης και των μετακινήσεων των κοπαδιών.

Η ετήσια «Fiesta de la Trashumancia» ξεκίνησε από τον όγδοο αιώνα, και παρότι εξαφανίστηκε κατά τον 19ο αιώνα, επανήλθε στο προσκήνιο πριν από τρείς δεκαετίες χαροποιώντας τόσο τους τουρίστες που επισκέπτονται την ισπανική πρωτεύουσα, όσο και τους ντόπιους κατοίκους της Μαδρίτης. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης οι βοσκοί μπορούν να περάσουν τα κοπάδια τους ακόμα και από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της πόλης, όπως την πλατεία Puerta del Sol.

Η Ισπανία δεν είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με την νέα εκδοχή του καταρροϊκού πυρετού, που πρωτοεμφανίστηκε πέρυσι στην Ολλανδία, το Βέλγιο και την δυτική Γερμανία, με αρκετές χώρες, όπως η Γαλλία, να έχουν ξεκινήσει καμπάνιες εμβολιασμού για τη νέα παραλλαγή.

Με πληροφορίες από Reuters